Maak Nederland wat schoner

The Optimist 18 mrt 2021 Natuur & Milieu

Zwerfafval is in Nederland een bekend probleem. Koffiebekers, ingedeukte blikjes en mondkapjes liggen overal op straat. Prullenbakken zitten overvol of worden juist nooit gevuld, en in natuurgebieden is er vaak een tekort. De Landelijke Opschoondag geeft mensen de kans om hier iets aan te doen. Iedereen kan ermee aan de slag.

Met hun oproep zoveel mogelijk burgers deel te laten nemen aan de Landelijke Opschoondag, vormen de organisaties Nederland Schoon en Plastic Soup Foundation de motor achter dit initiatief. Het is hun missie om het land zwerfafvalvrij te krijgen.

Landelijke Opschoondag

In 2020 waren er zestien procent meer opruimacties dan in 2019. De website van Supporter van Schoon heeft inmiddels rond de 7500 gebieden vastgelegd die het hele jaar worden schoongehouden. Ook dit jaar zijn ze vastbesloten om door te zetten en er meer gebieden aan toe te voegen. De belangrijkste troef die ze hiervoor inzetten is de Landelijke Opschoondag met het thema ‘Word weer verliefd op je buurt.’ Deze staat gepland op zaterdag 20 maart 2021.

Zelf aan de slag?

‘Door de pandemie zijn we het buiten meer gaan waarderen en een schone buurt belangrijker gaan vinden,’ aldus Helene van Zutphen, directeur van Nederland Schoon. Iedereen kan een bijdrage leveren aan dit jaarlijkse evenement. Via supportervanschoon.nl kun je zelf aan de slag en een actie aanmaken in je eigen buurt, of een schoongehouden gebied vastleggen en vooruitgang delen met de rest van de community. Dus doe a.s. zaterdag opgeruimd mee!

Bron: Supporter van Schoon
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

3 reacties op “Maak Nederland wat schoner”

 1. Naast dit goede initiatief bestaat er ook de world cleanup day, ieder jaar de 3e zaterdag in september (zaterdag na prinsjesdag dus). Doe beide! En iedere keer dat je wandelt 1 ding oprapen.

 2. De straatveger is uit het beeld verdwenen.Het beeld van een schone straat is nu bepalend voor de gemeente om geen straatveger meer in te zetten. De goede bedoelingen van mensen met een knijpertje die de straat van zwerfvuil ontdoen zorgt er voor dat de straatveger nagenoeg verdwenen is. Praktisch geschoolde werknemers die hu brood verdienen met het schoonhouden van de stad. Geen medewerkers met MBO of HAVO maar ongeschoolde medewerkers die afhankelijk zijn van handenarbeid. Daarbij ook veel medewerkers van de sociale werkplaatsen. De Melkertbanen zijn ook allemaal verdwenen. De gemeente heeft ze niet meer nodig omdat het straatvuil toch wel opgeruimd wordt . Het door de gemeente gehanteerde Beeldbestek is het schoon en hoeft er geen inzet meer worden gedaan.

  Steeds meer gemeenten schakelen over op beeldof resultaatgericht reinigen.
  Handreiking Resultaatgericht Reinigen – Kenniswijzer …
  kenniswijzerzwerfafval.nl › download_document
  PDF
  zwerf afval in uw gemeente en/of over de subsidie mogelijkheden … Het belangrijkste verschil tussen een frequentiebestek en een beeldbestek is dat de …

Geef een reactie