Maak je nieuwe smartphone duurzaam

The Optimist 6 feb 2019 Samenleving

‘Nieuw is beter’ is een veelgehoorde slogan op TV en internet. Zeker met telefoons zijn de nieuwste en laatste modellen een must-have. Netwerkaanbieders spelen hier handig op in door abonnementen aan te bieden van één of twee jaar met een nieuwe telefoon. En dan verdwijnt de oude telefoon bij het grof vuil of in de kast. Terwijl er vaak nog weinig mis mee is. Zonde!

Levensduur

Uit een onderzoek van de consumentenbond bleek dat Nederlanders gemiddeld 2,5 jaar met hun telefoon doen. De redenen die ze opgaven voor het nemen van een nieuwe telefoon waren onder andere een defecte telefoon of het willen hebben van de nieuwste snufjes. Maar telefoons kunnen vaak voor prima prijzen worden gerepareerd en zijn dan nog goed bruikbaar. Reparatie is milieuvriendelijker en vaak goedkoper dan een nieuwe telefoon kopen.

Maak je aankoop een duurkoop

Een steeds meer gekozen oplossing bij het aanschaffen van nieuwe telefoons zijn tweedehands smartphones. Deze telefoons worden verkocht als refurbished smartphones: gereviseerde telefoons die zijn leeggehaald en waarop de oorspronkelijke software is geïnstalleerd door professionals. Een van de vele opties van telefoons met een tweede leven is bijvoorbeeld een refurbished iPhone via partly. Deze tweedehands telefoons gaan nog prima een aantal jaren mee en vormen zo een duurzame oplossing voor het groeiende aantal overbodige smartphones! Je kan ook zelf je oude telefoon laten reviseren en hem dan nog voor een prima prijs verkopen.

Sim only

Een andere mogelijkheid om je telefoon langer te houden is wisselen naar een sim-only abonnement. Dit zijn vaak goedkopere abonnementen en ze hebben geen einddatum. Tegenwoordig worden veel telefoons ook simlockvrij verkocht, dus als je telefoon niet meer gerepareerd kan worden, let dan bij de aanschaf van je volgende toestel op of het simlockvrij is.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Green Ads.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

3 reacties op “Maak je nieuwe smartphone duurzaam”

  1. Ik heb nog steeds veel plezier van mijn Nokia-gsm uit 2002. Prepaid. Heel duurzaam en rust aan mijn hoofd, want ik gebruik hem alleen op afspraak, als ik voor iemand bereikbaar moet zijn. Ik heb hem wel altijd bij me: voor je weet maar nooit hoe handig het kan zijn.

  2. Er zijn nog steeds toestellen te koop met verwisselbare batterijen. En dan heb je nog de Fairphone en bv de Librem5, waarvan alle onderdelen gemakkelijker te vervangen zijn. Al of niet simlock vrij maakt naar mijn bescheiden mening weinig uit.

Geef een reactie