Luxemburg introduceert gratis openbaar vervoer

The Optimist 11 dec 2018 Samenleving

In Luxemburg kan vanaf volgend jaar zomer gratis worden gereisd met het openbaar vervoer. De trein, bus en tram kunnen dan kosteloos gebruikt worden. Het plan van de nieuwe Luxemburgse regering moet de mobiliteit in het land, en in Luxemburg-stad in het bijzonder, bevorderen. Ook moet de maatregel het milieu gaan ontlasten.

Luxemburg staat bekend bij toeristen als tankstop. Ook bij de Nederlander is het land door de lage brandstofkosten favoriet tijdens een lange autorit. De reis wordt er zelfs op afgestemd. Niet alleen Nederlanders zorgen in het hoogseizoen voor files bij de pomp, ook mensen uit Duitsland, Frankrijk en België staan in de rij. Daarnaast telt Luxemburg-stad 400.000 forensen per dag uit binnen- en buitenland. Het gratis OV moet zorgen voor minder drukte op de Luxemburgse wegen. Naast deze maatregel wil de nieuwe regering dat er meer gebruik gemaakt gaat worden van elektrisch vervoer. Hoewel een deel van de bussen al elektrisch rijdt, wordt het aantal elektrische buslijnen verder uitgebreid.

De oplossing?

Vanaf afgelopen zomer reizen kinderen en jongeren onder de 20 jaar al gratis met het OV in Luxemburg. Alle andere mensen kunnen met een kaartje van 2 euro voor twee uur door het land reizen. De vraag is of gratis openbaar vervoer de oplossing is voor files. Volgens Bert van Wee, hoogleraar transportbeleid aan de TU Delft is gratis openbaar vervoer een dure operatie die uit ervaring niet leidt tot minder files. Dit zegt hij tegen De Volkskrant. Volgens hem maken automobilisten niet snel de overstap naar gratis openbaar vervoer en is het vaak alleen voordelig voor de mensen die al gebruik maakten van bus, trein of tram. Zo werd in 2013 in Tallinn, de hoofdstad van Estland, gratis OV doorgevoerd. Het gebruik van de auto daalde slechts met 5 procent. Daarnaast werd er drastisch minder te voet afgelegd.

Bronnen:
Duurzaam Bedrijfsleven
De Volkskrant

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Luxemburg introduceert gratis openbaar vervoer”

  1. Voor mij geldt wel dat ik de auto laat staan want openbaar vervoer is in Nederland te duur

Geef een reactie