Lief zijn voor jezelf? Dit is hoe je het doet

The Optimist 16 jun 2018 Zingeving

Veel mensen denken dat je je eigen liefde moet verdienen. Pas als je aan een bepaald criterium voldoet mag je trots zijn op jezelf of van jezelf houden. We mogen geen fouten maken, moeten genoeg sporten, gezond eten, een netjes opgeruimd huis hebben en een groot succes zijn in ons werk. Doen we dat niet, dan verdienen we onze eigen liefde niet. Wat een onzin!

Lief zijn voor jezelf kan moeilijk zijn. Vooral als je niet aan je eigen eisen voldoet. Daarom moeten we onszelf aanleren om medelijden en medeleven te tonen… aan onszelf. Dat kan in het begin heel vreemd aanvoelen. Maar gelukkig is het een vaardigheid net als alle anderen. Een vaardigheid die we kunnen verbeteren. Hoe meer je oefent, hoe meer je met liefde naar jezelf kijkt, hoe natuurlijker het gaat voelen. Dit zijn 5 oefeningen om er beter in te worden.

1. Spreek oprecht vriendelijke woorden uit
Als je hardop je liefde voor jezelf uitspreekt, doe dat dan duidelijk, naar waarheid en gebruik een vriendelijke toon. Zelfs als je dat moeilijk vindt, kan je dat nog doen. Probeer bijvoorbeeld eens: ‘hoewel het nu moeilijk is, zal ik voorzichtig en teder zijn voor mezelf’, ‘dit gaat me lukken’ of ‘het komt goed’. Ook kan je jezelf afvragen wat je nodig hebt om je kalmer te voelen of wat je graag van een ander zou willen horen. Zeg dat dan eens tegen jezelf.

2. Geniet van aanrakingen
Aanraking kalmeert en troost het lichaam. Als we aangeraakt worden komen er allerlei positieve gevoelens los en voelen we ons vaak ook veilig en geborgen. Om meer zelfliefde te voelen, kunnen we ook van andere vormen van aanrakingen genieten. Denk eens aan de warmte van een kop warme thee of chocolademelk, het gevoel van een koele douche tijdens een hete zomer of de zachtheid van je favoriete trui. Als je het echt moeilijk hebt, kan je zelfs jezelf een knuffel geven, je hand over je hart leggen of je gezicht aanraken.

3. Verken stress
Zelf-liefde is ook zelf-kennis. Kijk eens naar wat je nodig hebt, waar je behoefte aan hebt. Dat kan je bijvoorbeeld doen door te kijken naar hoe stress je leven en je lichaam beïnvloedt. Maak eens een tekening van je lichaam en denk aan de laatste keer dat je stress voelde. Zet bij elk lichaamsdeel wat je daar voelde en vergelijk dat met wat je nu voelt. Vragen die je jezelf daarbij kunt stellen zijn: ‘welke kleur heeft de stress’, ‘welk beeld komt er bij de stress in me op’, ‘anderen kunnen aan mij zien dat ik gestrest ben omdat…’

4. Ga dieper
Om jezelf beter te begrijpen zou je jezelf kunnen afvragen wat je kunt doen om je hart verder open te stellen. Wat is een betekenisvol leven voor jou? Wat betekent god of de geest voor jou? Wanneer was de laatste keer dat je tegen iemand zei dat je van hem of haar houdt? Wanneer zei je dat dan tegen jezelf?

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “Lief zijn voor jezelf? Dit is hoe je het doet”

  1. Wat een mooi artikel. Had ik echt even behoefte aan. Dankjewel!

  2. Graag gedaan Yvonne. Voel je je inmiddels beter?

    Groeten,

    The Optimist

Geef een reactie