Levensechte omgevingsgeluiden brengen je tot rust

The Optimist 14 jun 2022 Samenleving

Apple presenteerde afgelopen week de twaalf winnaars van de Apple Design Awards. De Nederlandse app Odio, die rustgevende, levensechte omgevingsgeluiden biedt, ging met één van deze prijzen naar huis.

In een andere omgeving wanen

In het dagelijks leven is er veel lawaai en afleiding. De app Odio filtert deze stoorzenders weg en creëert een soort geluidsbubbel waarbij je je in een andere omgeving waant. Doordat deze app gebruikmaakt van ruimtelijke audio en de hoofdbewegingen van de dragers van AirPods en Beats-hoofdtelefoons volgt, lijken de omgevingsgeluiden levensecht.

Gecomponeerd door artiesten

Van watervallen tot stromende rivieren, deze rustgevende soundscapes met elektronische klanken zijn gecomponeerd door artiesten uit Berlijn, Seoul en Eindhoven. De soundscapes zijn aan te passen in een cirkelvormige interface, bijvoorbeeld door geluiden toe te voegen of te verwijderen, verder weg of dichterbij te plaatsen. Tegelijkertijd bewegen op het scherm van de iPhone en iPad futuristische, vloeiende animaties perfect synchroon met het geluid.

Innovatie

De winnende apps zijn geselecteerd aan de hand van de peilers innovatie, vindingrijkheid en technische prestaties op het gebied van app- en game-design. De combinatie van ruimtelijk geluid met headtracking ziet Apple als innovatief.

Platform voor artiesten

Odio wil uitgroeien tot een platform voor artiesten om met een nieuwe manier met geluid om te gaan. De app is gratis te downloaden. Voor het beluisteren van alle soundscapes is een abonnement nodig. Om de winst van de Design Award te vieren, heeft het team uit Eindhoven de nieuwe soundscape 2 Hours toegevoegd die voor alle gebruikers gratis te beluisteren is.

Wil je meer lezen over technologie? Lees in deze daily over zes apps die de wereld verbeteren.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie