Leren met je neus

The Optimist 14 feb 2020 Gezondheid

Iedereen heeft wel een favoriete geur. De een houdt van de geur van rozen, de ander van een lekker stoofpotje op het vuur. De universiteit van Freiburg heeft nu een ontdekking gedaan die geur nog belangrijker maakt: men ontdekte daar dat een geur het leerproces kan verbeteren.

Een mens is nooit te oud om te leren, maar toch gaat dat leren niet altijd even makkelijk. De concentratie is ver te zoeken en voor je het weet vergeet je net dat ene belangrijke deel. De onderzoekers ontdekten dat geur een uitkomst kan bieden, met een verbetering van prestaties tot wel dertig procent. De ontdekking werd gedaan tijdens tests waarbij 54 studenten geurstaafjes op diverse plaatsen neerzetten, zoals bijvoorbeeld op hun bureau, naast hun bed en op tafel tijdens proefwerken. Vervolgens werden de schoolresultaten vergeleken met leerlingen waarbij de geur niet aanwezig was. Naast verbetering overdag ontdekten de onderzoekers dat geur ook het verwerkings- en opslagproces bevordert dat plaatsvindt tijdens je slaap. Dus met een lekker geurtje op je nachtkastje kan je dan zelfs in je slaap wat bijleren.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Leren met je neus”

  1. Prima bericht !
    In mijn studententijd, zo’n vijftig jaar geleden, was dit als bekend. Rozemarijn- of lavendelgeur hielpen me dan om me te concentreren.
    Goed dat hier nu uitgebreider aandacht aan wordt besteed. De neus is een wereld op zich …

Geef een reactie