Leer zelfreguleren als een kanjer

The Optimist 1 jun 2021 Zingeving

Het is een woord waar niet iedereen bekend mee is: zelfreguleren. In het kort betekent het dat je controle hebt over je emoties, gedachtes en gedrag, zodat je je niet laat afleiden van je doelen. Wij geven vijf tips om deze leefstijl te omarmen. 

Maak werk interessant

De eerste tip voor zelfreguleren vraagt wat fantasie en speelsheid. Het idee is dat je een saaie taak omtovert tot iets spannends. Dit kun je doen door bijvoorbeeld te kijken hoe vaak je een bepaald woord in een lange tekst kunt vinden, scheuren in de stoep bij te houden tijdens een wandeling of elke keer dat je een pagina omslaat een triomfgeluid te maken. Op deze manier wordt opeens je aandacht gevangen door een activiteit die normaal gesproken ellenlang lijkt te duren.

Geef werk betekenis

Het is een gedachte die bij velen door het hoofd schoot op de middelbare school: ‘wanneer ga ik dit ooit gebruiken?’ Het is de kunst je dagelijkse taken te organiseren rond onderwerpen waar je wel iets aan hebt. Vind jij bijvoorbeeld natuurkunde leuk? Probeer dan activiteiten te vinden waarbij natuurkundige kennis een belangrijke rol speelt. Op deze manier wil je opeens aan de slag, in plaats van dat je jezelf ergens toe moet dwingen.

Maak het van belang

Het klinkt misschien simpel. Om ergens echt je schouders onder te zetten is het belangrijk om te begrijpen waarom je het doet. Sta de volgende keer dat je een saaie taak doet stil bij waarom je het doet. Je zult al snel zien dat, als je begrijpt wat een taak brengt, de motivatie vanzelf komt.

Een andere houding

Zoals een wijze Jedi-meester zei, ‘Do or do not, there is no try.’ Een verandering van mindset kan wonderen doen om een lang uitgestelde taak bovenaan je lijstje te zetten. In plaats van te denken ‘kan ik deze taak wel uitvoeren?’ is het tijd dat je jezelf een positief duwtje in de rug geeft. ‘Ik kan deze taak uitvoeren!’ Hierdoor krijgt zelfs het meest eenvoudige taakje een doel.

Laat angst (een beetje) doorschijnen

De laatste tip voor zelfreguleren is een beetje onverwacht: laat faalangst je leiden. Hoewel dit vaak niet zo wordt gezien, kan angst zeker goed motiveren. Doordat je denkt aan de gevolgen zul je zien dat een alternatieve motivatie wordt gevonden, die ervoor zorgt dat je werk sneller inlevert, je meer je best doet om optimaal te presteren en je er alles aan zult doen om geen fouten te maken. Zeker als je achteraf jezelf een schouderklopje geeft voor goed geleverd werk, kan angst soms een goede raadgever zijn.

Thuiswerkend kan de motivatie ook ver te zoeken zijn. Daarom geeft veranderstrateeg Edwin Tuin tips om je aandacht erbij te houden in de daily Motivatie op peil bij digitaal werken.

 

Bron: Everyday Power
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie