Kunstmatige intelligentie zet gedachten om in tekst

The Optimist 15 apr 2020 Samenleving

We zijn een stap dichterbij het kunnen lezen van gedachten. Onderzoekers van de Universiteit van Californië slaagden er namelijk in om met de hulp van kunstmatige intelligentie hersenactiviteit om te zetten naar tekst. Het onderzoek werd gepubliceerd in Nature Neuroscience.

Om hersenactiviteit om te kunnen zetten in tekst, lieten dr Joseph Makin en zijn team deelnemers vijftig zinnen meerdere keren hardop voorlezen. Tijdens deze verbale opdracht slaagde het team erin om de hersenactiviteit van de deelnemers nauwkeurig op te sporen. Deze data werd vervolgens op basis van algoritme verwerkt door kunstmatige intelligentie. De kunstmatige intelligentie zette vervolgens de hersenactiviteit weer om in geschreven woord.

Doorbraak

Hoewel het systeem niet perfect is – niet alle hersenactiviteit werd correct vertaald – is de uitkomst volgens de onderzoekers vele malen nauwkeuriger dan bij eerdere experimenten. De kunstmatige intelligentie is momenteel alleen nog maar een prototype, maar zou een doorbraak kunnen betekenen voor toekomstige communicatietechnologie die mensen kan ondersteunen die niet kunnen praten of schrijven.

Bron: The Guardian
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Kunstmatige intelligentie zet gedachten om in tekst”

Geef een reactie