Kunstenaars verhogen levenskwaliteit van ouderen met dementie

Yildiz Celie 14 okt 2019 Samenleving

Extra aandacht. Het is voor iedereen fijn, maar voor ouderen met dementie blijkt het onmisbaar. En als aandacht komt in de vorm van kunstzinnige expressie, verhoogt het zelfs de levenskwaliteit. Dit ondervinden ze in verpleeghuis Flevohuis in Amsterdam-Oost. Daar wordt de verpleging sinds kort bijgestaan door een aantal kunstenaars.

De dementerende ouderen leven op door de extra aandacht die ze krijgen van de kunstenaars, meldt Het Parool. In de krant schetst journalist Anna Salhany een ontroerend beeld van bewoner Jopie (97), die zich met de hulp van kunstenares Sandra Schouten weer ‘speciaal voelt’.

Speciaal voelen

Voorheen was de 97-jarige bewoner van het verpleegtehuis onrustig. Als oplossing bedacht Schouten een zachte, wollen mantel, omdat Jopie het altijd koud had en zich alleen voelde. De jas is voor twee personen, zodat verzorgers en familie er samen met Jopie in kunnen kruipen. Volgens Liesbeth Bonis, zorgmanager van de groepswoning van het Flevohuis, hebben de kunstenaars in positieve zin gezorgd voor een heel andere Jopie. Schouten vertelt aan Salhany dat ze merkt dat Jopie zich in de mantel weer speciaal voelt.

Ook bewoner Ruud krijgt extra aandacht. Kunstenaar Andy Bruce stelde voor hem een gepersonaliseerde muziektape samen. In de tapes verwerkte hij geluiden uit de jeugd van Ruud en het dagelijks leven, zoals fietsgeluiden en geluiden van de zee.

Scherp op ouderenzorg

Het Flevohuis haalde negen kunstenaars in huis met budget dat vrijkwam na het manifest Scherp op ouderenzorg van Hugo Borst. De kunstenaars lopen dagelijks rond in de groepswoning om te voldoen aan de behoeftes van de bewoners. De groepsactiviteiten die voorheen werden georganiseerd door de zorgmedewerkers, hadden niet altijd baat. De creatieve manier waarop de kunstenaars te werk gaan met de dementerenden slaat wel aan. Volgens Bonis komt dit omdat de verrassende en speelse manier aansluit bij de leefwereld van mensen met dementie.

Meer lezen:
Deuntjes tegen dementie
Geluidsgolven zouden dementie kunnen genezen
Versneld naar duurzame dementiezorg

Bron: Het Parool
Yildiz Celie

Yildiz Celie

Yildiz Celie (1979) is nieuwsgierig naar het leven, optimistisch over duurzaamheid en heeft een achtergrond...

Meer over Yildiz Celie >

Reacties

Geef een reactie