Kunstenaar Daan Roosegaarde presenteert alternatief voor vuurwerk

The Optimist 30 mei 2022 Natuur & Milieu

Kunstenaar Daan Roosegaarde presenteert deze week SPARK Bilbao, een poëtische voorstelling van duizenden biologisch afbreekbare lichtpuntjes die organisch door de lucht zweven. Het is een duurzaam alternatief voor vuurwerk, ballonnen en confetti.

Met zijn kunst wil Roosegaarde onze angstgevoelens voor de toekomst omzetten in nieuwsgierigheid. Dit doet hij door het ontwerpen van realistische alternatieven. Een van de vragen die hem bezighield is: hoe kunnen we op een duurzame manier vieren? Het resultaat is het organische vuurwerk ‘Spark’, waarvoor hij geïnspireerd raakte door het magische licht van vuurvliegjes en de wens om de traditie van vuurwerk te moderniseren.

Organisch vuurwerk

Door een combinatie van design en technologie worden duizenden licht sparks van biologisch afbreekbare materialen geluidloos bewogen door de steeds veranderende wind. Met Spark wordt de onderlinge verbondenheid tussen mens en natuur gevierd, en kunnen tradities op een nieuwe manier in stand worden gehouden. Daarnaast is het een duurzaam alternatief voor evenementen die reflectie en feestelijkheid willen bevorderen, zoals de Olympische Spelen, the Fourth of July, oudejaarsavond of andere gemeenschappelijke vieringen.

Première van Spark Bilbao

Spark wordt van 1 tot en met 3 juni 2022 tentoongesteld in het Spaanse Bilbao-Biscay tijdens de Wellbeing Summit. Het is de eerste plek ter wereld waar het innovatieve design wordt getoond. Op het evenement worden 1500 leiders van sociale verandering, overheden en bedrijven van over de hele wereld samengebracht, met als doel om individueel en collectief welzijn te bevorderen. Kunst staat centraal tijdens de summit.

‘Voor veel mensen voelt de huidige situatie beperkend, en het traditionele vuurwerk wordt steeds meer verboden. Spark Bilbao is een plek van verwondering en een nieuw duurzaam alternatief om samen te vieren’ aldus Roosegaarde.

De premiere van Spark Bilbao kan worden bekeken op de website van Studio Roosegaarde.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Kunstenaar Daan Roosegaarde presenteert alternatief voor vuurwerk”

Geef een reactie