Kunstbeen pakt wereldproblemen aan

The Optimist 2 sep 2019 Gezondheid

Dr. Kandan, wetenschapper aan de De Montfort Universiteit in Leicester, heeft een bijzonder kunstbeen ontworpen. Hij vervaardigde het been uit gerecyclede plastic waterflessen. Hierdoor is het kunstbeen spotgoedkoop en draagt het bij aan het oplossen van het plasticprobleem.

Kandans ontwerp is mogelijk een revolutionaire oplossing voor het grote tekort aan protheses in arme landen. De productiekosten van het kunstbeen zijn tien pond, terwijl een normaal kunstbeen zo’n vijfduizend pond kost. Kandan is van mening dat zijn uitvinding het gat kan dichten tussen goedwerkende, dure protheses en goedkope kunstbenen waarbij het aan kwaliteit ontbreekt. ‘Het upcyclen van plastic en het aanbieden van betaalbare, goede protheses zijn twee wereldwijde problemen die moeten worden aangepakt’, vertelt Kandan in een interview met de universiteit.

Succesvolle pilot

Voor zijn ontwerp werkte Kandan samen met de grootste organisatie voor het revalideren van mensen met een beperking en een aantal experts uit India en Engeland. Het kunstbeen van gerecycled plastic is getest op twee patiënten in India. Een van de patiënten heeft een been dat boven de knie is geamputeerd, bij de ander is zijn been onder de knie geamputeerd. Beide patiënten waren zeer onder de indruk van de prothese en prezen het lichte gewicht en het gemak om mee te lopen.

Een kunstbeen voor iedereen

Naar schatting missen wereldwijd meer dan 100 miljoen mensen een ledemaat door amputatie. Diabetes en verkeersongelukken zijn twee van de grootste oorzaken en eisen elk jaar meer slachtoffers. De prothese van Kandan heeft de potentie om miljoenen mensen een betaalbare oplossing te bieden waarbij grote hoeveelheden plastic afval plotseling een nuttig doel krijgen. Om dit te bereiken wil hij een vervolgonderzoek op grotere schaal doen, met mensen uit diverse landen. Zo kan het ontwerp worden aangepast aan de wensen van verschillende patiënten.

Bron: De Montfort University Leicester (DMU)
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

3 reacties op “Kunstbeen pakt wereldproblemen aan”

 1. Hier bij ons in Brazilië is het een probleem veel mensen met suikerziekte wordt een been geamputeerd maar zijn financieel niet en staat om zich een prothese aan te schaffen dus lopen op krukken
  Het zou hier een uitkomst zijn deze goedkope prothese te introduceren

  vr. gr. Alle Renkema

 2. zielig hoor, mijn opmerking niet plaatsen maar wel de tekst aanpassen!!

  “zou dit niet oplossen moeten zijn ipv bijdragen??
  Hierdoor is het kunstbeen spotgoedkoop en draagt het bij aan het plasticprobleem.
  taal is toch maar lastig”

Geef een reactie