Kunst in het straatbeeld

The Optimist 15 mei 2020 Samenleving

Ondanks dat de musea nog op slot zitten, is het mogelijk om kunst te bewonderen. Dankzij een slim initiatief ‘komt de berg nu naar Mozes toe’. Topkunstwerken zijn nu te zien op straat, via de displays van bushokjes en op gevels.

De coronacrisis zou geen belemmering mogen vormen om van kunst te kunnen genieten. Dat moeten de Vereniging Rembrandt en verschillende outdoor media-exploitanten hebben gedacht. Zij besloten kunst naar buiten te brengen. Op ruim tweeduizend abri’s van Clear Channel verspreid door heel Nederland, tien groot formaat full-video schermen van Ocean Outdoor en op ruim dertig digitale abri’s en tien digitale grootformaten van Hillenaar Outdoor zijn deze week bekende kunstwerken te zien uit Nederlandse musea.

De initiatiefnemer van deze campagne, Vereniging Rembrandt, zet zich in voor de bescherming en verrijking van de Collectie Nederland, door financiële steun te geven bij aankopen, restauraties en onderzoek. Ze wil met deze actie musea een hart onder de riem steken en tegelijkertijd een groter publiek in aanraking laten komen met hoogtepunten uit het Nederlandse kunstbezit.

Kunstliefhebbers konden in het kader van de actie ’Kunst die je bijblijft’ hun voorkeur voor een kunstwerk opgeven. Dat leverde een selectie op, die nu op de displays te zien is. Het zijn stuk voor stuk publiekslievelingen uit de Collectie Nederland, zoals Rembrandts Titus aan de lezenaar in Museum Boijmans Van Beuningen, Lourens Alma Tadema’s Amo te ama me in het Fries Museum en de twee 14de-eeuwse Japanse tempelwachters in het Rijksmuseum. Men vindt het een troostende gedachte om te weten dat deze kunst er ook in moeilijke tijden is en op een weerzien wacht.

Bron: Vereniging Rembrandt
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Kunst in het straatbeeld”

  1. Prachtig initiatief !
    Je hoopt wel dat die kunstwerken niet, zoals hier op de foto, allemaal door die opdringerige letters ‘Kunst die je bijblijft’ zullen worden verpest …

Geef een reactie