Kritiek als positieve ervaring

The Optimist 3 dec 2020 Zingeving

Stiekem vinden we het niet altijd even fijn: kritiek krijgen. Door het toegenomen gebruik van e-mail en andere digitale berichten in de coronatijd krijgt een opmerking snel een negatieve toon. Daarom geven we vier tips om beter met kritiek om te gaan.

Emotionele weerstand

Emoties maken kritiek soms moeilijk aan te horen. Je voelt je beschaamd, aangevallen of van streek. Het is daarom belangrijk om deze emoties te filteren. Door afstand te nemen van jouw gevoelens kun je de wijze raad in kritiek herkennen. Bovendien, als je vaker ziet dat kritiek een kern van waarheid bevat, doet dat ook wonderen voor je zelfbeeld. In plaats van dat iedereen iets gemeens over je wil zeggen, krijg je opeens behulpzame feedback.

Reageer niet meteen

Vaak heb je achteraf pas door dat het allemaal wel meeviel. Onze eerste reactie op kritiek is al snel defensief reageren. Neem de volgende keer diep adem en wat tijd om af te koelen. Een e-mail kan wel even wachten en ook een sms hoeft niet meteen antwoord. Ook als iemand persoonlijk kritiek uit, kun je wat tijd winnen. Zeg bijvoorbeeld dat je er later op terugkomt.

Gebruik een positief filter

Kritiek is niet altijd aardig bedoeld. Afstand nemen van een gemeen bericht is een stuk moeilijker. In dit geval is het belangrijk om een positief filter te gebruiken. Welke belangrijke informatie is er verborgen? Zoek naar hints in de feedback. Wat ging er mis van jouw kant om zo’n reactie uit te lokken? Vind dit en leer van een negatieve ervaring.

Bedank je criticus

Dit laatste advies is een moeilijke. Iemand die jou boos maakt te moeten bedanken? De eerste keer zal het je dan ook niet makkelijk afgaan. Zeker als iemand ruzie zoekt. Toch doet een bedankje wonderen. Omdat de ander deze reactie niet verwachtte, heb je de kans om het gesprek een andere richting uit te sturen. Bovendien zorg je er ook voor dat er een beschaafde toon is gezet, in plaats van de gespannen sfeer die eraan leek te komen.

Ook een goede manier om met kritiek om te gaan is: openhartig zijn. Daarover leer je meer in de daily Persoonlijke groei door radicale openhartigheid.

Bron: Positivity Guides
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie