Persoonlijke groei door radicale openhartigheid

The Optimist 22 jul 2020 Samenleving

Het blootgeven van je gevoelens wordt in veel situaties afgeraden. Uitspraken als ‘zeg maar niets als je niets aardigs te zeggen hebt’ en gedachten als ‘het uiten van gevoelens is onprofessioneel’ lijken diepgeworteld in onze samenleving. Dat geldt in privésituaties en op de werkvloer, maar gaat ook op voor leiders. Toch draagt radicale openhartigheid juist bij aan persoonlijke groei en geeft het de kans om de beste versie van jezelf te zijn.

Wanneer we onze gevoelens verbergen voor anderen, doen we dat vaak omdat we geen opschudding willen veroorzaken of omdat we onszelf willen beschermen tegen kritiek of niet buitengesloten willen worden van de groep. Het verhullen van hoe je ergens nu écht over denkt of voelt, helpt je echter alleen op de korte termijn verder. De prijs die je betaalt door alsmaar te pleasen, gaat ten koste van je creativiteit, passie en drijfveren.

Beoefen radicale openhartigheid

Met radicale openhartigheid, laten we ons volledige zelf zien aan anderen. Door dit te beoefenen ben je authentiek en stel je je kwetsbaar op. Je laat zien dat je achter je eigen gevoelens staat, houdt daarbij rekening met anderen en geeft hen de ruimte ook openhartig te zijn. Het gaat om verbinding maken tussen jezelf en anderen, met zorg en gevoel.

Voorbeelden van openhartigheid op de werkvloer kunnen zijn: als manager toegeven dat een nieuwe business-strategie je beangstigt, met collega’s delen dat het even niet zo goed gaat en dat er iets in je privéleven is wat je afleidt, of je werkgever vertellen dat zijn of haar opmerking voor jou oncomfortabel aanvoelt.

Openhartigheid zorgt er niet alleen voor dat je dicht bij jezelf blijft, je grenzen aangeeft en je gevoelens niet onderdrukt, het schept ook ruimte om samen te groeien. Want hoe mooi zou het zijn als je wist hoe iedereen zich voelde, als iedereen alles op een respectvolle manier bespreekbaar durfde te maken en iedereen gehoord en gezien zou worden?

Onderstaande video over openhartigheid op de werkvloer is een must see voor leiders (Engelstalig).

Heb je de nieuwste uitgave van The Optimist met als thema Leiderschap & Richting al gelezen? In deze editie laten verschillende Nederlandse leiders het achterste van hun tong zien en stellen zich openhartig op over het bepalen van een nieuwe wereldkoers. Bestel het blad in de webshop of lees hier de digitale versie.

Bron: Kindling
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie