Klaar met piekeren

The Optimist 20 nov 2020 Zingeving

Hoewel ons brein vaak oplossingen biedt, kan het soms ook dwarsliggen. Tijdens stressvolle tijden kun je jezelf erop betrappen: piekeren, malen, te veel nadenken. Wij geven vijf tips om hier iets aan te doen.

 

Word je bewust

Alles begint bij bewustwording. Voordat je het piekeren kunt bestrijden moet je eerst het probleem herkennen. De eerstvolgende keer dat je gestrest of zenuwachtig bent, is het belangrijk om een stap terug te nemen. Kijk naar de situatie en denk na over je reactie. Zo zet je de eerste stap in de goede richting.

 

Positief denken

Niet vreemd dat The Optimist deze optimistische tip geeft. Het is belangrijk om je mindset te veranderen. Denk niet na over wat mis kan gaan, denk na over wat er goed kan gaan. Door te blijven hangen in negativiteit doe je jezelf geen plezier. Als je merkt dat je de verkeerde richting uitgaat is het daarom essentieel om de focus te verleggen. Zorg ervoor dat deze gedachte leidt.

 

Kom in actie

Niks doen is een perfecte voedingsbodem voor overtollig denken. Daarom is het een goed idee om jezelf af te leiden. Wat maakt je gelukkig? Misschien is het breien, mediteren of sporten. Stort je hierin en je zult al snel merken dat het probleem waarmee je zit uit de piekermodus verdwenen is.

 

Vind perspectief

Welke problemen hielden je vijf jaar geleden bezig? Natuurlijk blijven sommige problemen je bij. Maar denk eens na bij hoeveel dat niet het geval is. Een kenmerk van piekeren is dat problemen groter worden gemaakt dan nodig is. Kijk naar een probleem waarmee je zit en vraag je af: hoe denk ik hier over vijf jaar over? Of volgende maand zelfs? Zie het grotere plaatje en opeens lijken je problemen een stuk minder groot.

 

Laat perfectie los

Dit is misschien wel de belangrijkste tip die we je kunnen geven. Hoewel het goed is om het beste van jezelf te geven, is perfectie een onrealistisch doel. Steek dus ergens alle moeite in die redelijkerwijs kan, maar ook niet meer. Stel een realistisch doel in plaats van een ideaal. Het zal je dan opvallen dat je dichter bij perfectie komt dan je vaak zou denken.

 

Niet alleen piekeren kun je de baas, ook angst is goed te overwinnen. Daarover is meer te lezen in de Daily Zo omarm je de angst.

Bron: Inc.
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie