Katoen of plastic? Wat kies jij?

The Optimist 10 jun 2018 Natuur & Milieu

In Nederland bestaan de gratis plastic tasjes niet meer. We nemen zelf een tas mee, meestal een van duurzaam katoen. Maar is katoen wel zo veel beter voor het milieu?

In Nederland krijgen we sinds ruim een jaar geen gratis plastic tasjes meer bij onze aankoop. De bedoeling is dat we zelf duurzaam geproduceerde draagtassen meenemen. Het meest populaire model is op dit moment de katoenen draagtas. Zelfs designermerken voorzien de katoenen tasjes inmiddels van hun logo. Want katoenen tasjes hebben een ‘groen’ imago. Toch gaf het Deense ministerie van Leefomgeving en Voedsel recent aan dat plastic tasjes beter zijn voor het milieu dan biologische katoenen tasjes. Sterker nog: katoenen tasjes zijn het milieuonvriendelijkst van alle draagtassen, van gerecycled papier tot plastic. Pas als de katoenen tas duizenden keren is gebruikt heeft het dezelfde CO2-voetafdruk als een lichtgewicht plastic tasje. Denemarken is niet het eerste land dat deze conclusie trekt. Ook Groot-Brittannië publiceerde in 2011 al een rapport met dezelfde strekking.

Wat is waar?

Dan kunnen we dus beter onmiddellijk stoppen met al die katoenen draagtassen, zou je denken. Maar we moeten kritisch blijven over zulke rapporten. Want dit soort onderzoeken gooit heel veel data op een grote hoop. Ze bekijken de productie, het gebruik en de recycle-mogelijkheden en geven vervolgens een score op hoe milieuvriendelijk de tas is aan de hand van categorieën zoals waterverbruik, impact op het klimaat en benodigde gifstoffen. Er bestaat op dit moment geen enkele tas die in alle categorieën en gedurende zijn hele levenscyclus milieuvriendelijk is. In een interview reageert scheikundige David Tyler: ‘Je moet voor jezelf beslissen welke milieu-gevolgen je het belangrijkst vindt om tegen te gaan.’

Wanneer kies je toch voor katoen?

De meeste mensen benoemen het tegengaan van de plastic soep als reden voor het stoppen met plastic tasjes. Maar in het Deense onderzoek werd deze factor niet meegewogen, maar woog het wel aspecten zoals klimaatverandering en uitputting van natuurlijke bronnen mee. Bovendien is de draagkracht van een katoenen tas veel sterker en gebruiken sommige mensen hun plastic tasje één keer, terwijl anderen er misschien wel honderd keer mee doen. Zware objecten kunnen helemaal niet vervoerd worden met een plastic tasje en een los zakje nootjes past eerder in een papieren zakje dan in een juten draadtas. Dit soort subtiele zaken past niet in een groot vergelijkend onderzoek.

De beste tas

Toch blijft het waar dat katoen geen milieuvriendelijk gewas is. Er is veel water, land en kunstmest nodig voor katoen. Ook papier is een vrij verspillend materiaal voor tassen. Veel delen van de boom kunnen niet gebruikt worden en belanden bij het afval. Bovendien is papier zwaarder dan plastic, waardoor de transportkosten hoger liggen. Olie is een erg waardevolle grondstof en er wordt maar weinig van verspild bij de productie van plastic. De beste tas is dus waarschijnlijk een herbruikbare plastic tas. De tassen die gemaakt zijn van gerecycled plastic, nylon, of geweven polypropyleen worden het meest aangeraden door de milieu-experts. Ze zijn er bovendien in meerdere maten, waardoor ze zowel voor de nootjes als voor de grotere objecten geschikt zijn.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

6 reacties op “Katoen of plastic? Wat kies jij?”

  1. Hoe idioot kun je zijn! Plastic breekt niet af in het milieu. Dieren stikken er in, met alle gevolgen van dien. Het komt zelf in ons eigen bloed. De restanten van een boom, die niet gebruikt kunnen worden voor papier worden gewoon zonder enig schadelijk effect weer opgenomen in het milieu. Miljarden organismen zijn er blij mee. Welk organisme is er blij met plastic? Alleen die er aan verdienen zijn er blij mee.
    Stop met de productie van plastic of we gaan met zijn allen ten onder. Laat daar geen enkele twijfel over zijn.
    Geen excuses over transport. We kunnen weer lokaal gaan produceren. Laten we er nu mee gaan beginnen!

  2. De beste tas is gemaakt van afval textiel . Die afvalberg is nog groter dan de plastic soep

  3. In dit artikel wordt niets over microplastics gezegd! Plastic, maar ook synthetische stoffen als nylon geven zeer kleine deeltjes plastic af als ze slijten. Bij nylon is dat o.a. als je de tas wast. Deze deeltjes komen inmiddels in enorme aantallen voor in onze leefomgeving, in dieren en in de natuur.

    Wat de gevolgen van de verspreiding van deze minuscule plastic deeltjes zijn, is nog niet veel over bekend, maar baart wel ernstige zorgen. We weten inmiddels dat het ook in onze voedselketen terecht is gekomen en dus in onszelf!

    Tassen van plastic of synthetische stoffen als nylon zijn daarom een riskante keuze. Ook als je ze hergebruikt. Tassen van bijvoorbeeld gerecycled katoen of hennepvezels zijn een betere keuze. Of biologisch katoen.

    https://www.wur.nl/nl/Dossiers/dossier/Microplastics-en-Nanoplastics.htm
    https://www.rivm.nl/Onderwerpen/M/Microplastics

  4. Wij hebben al jaren een prima stevig (rug)tasje waar als het moet 100 kilo in kan qua gewicht. Het kan heel klein in een hoesje gepropt worden. Gekocht bijBever van het merk Cordura. Ik heb het altijd bij me. Ook op vakantie.

  5. Beste Johan,
    je hebt helemaal gelijk. Plastic is heel slecht voor het milieu. Helaas zijn de alternatieven dat ook. Gelukkig zijn er inmiddels ook composteerbare plastics beschikbaar. Lees bijvoorbeeld eens het artikel over de plastic soep. Dat zijn op dit moment de beste plastics voor het milieu.

Geef een reactie