Kan Amalia de troon behouden als zij met een vrouw trouwt?

The Optimist 5 okt 2021 Samenleving

Als kroonprinses Amalia met een vrouw wil trouwen, dient zij afstand van de troon te doen. Dit regeringsstandpunt moet veranderen, laat de VVD in kamervragen aan demissionair minister-president Mark Rutte weten.

De aanleiding voor deze discussie is het boek Amalia, de plicht roept van Peter Rehwinkel. Hierin bespreekt hij de stelling dat de kroonprinses de troon moet opgeven als zij met een vrouw trouwt.

De regering nam dit standpunt in toen zij het huwelijk openstelde voor personen van gelijk geslacht. Omdat het koningschap erfelijk is, zou de essentie daarvan op het spel worden gezet als de troonopvolger met iemand van zijn of haar geslacht trouwt. Uit zo’n huwelijk kunnen namelijk geen kinderen geboren worden, beredeneerde toenmalig staatssecretaris van Justitie Job Cohen.

Nadat deze wet is aangenomen, is de regering nooit meer teruggekomen op dit standpunt. VVD-Kamerleden Rudmer Heerema en Hatte van der Woude bevragen of dit standpunt wel past bij de normen en waarden anno 2021. Zij willen van het kabinet horen of men het ermee eens is dat wanneer een Nederlandse troonopvolger trouwt met een partner van hetzelfde geslacht, hij niet uitgesloten zou moeten worden van het koningschap.

Over een week debatteert de Kamer over de begroting van de Koning. De VVD-Kamerleden willen dat Rutte voor die tijd met een antwoord komt op deze vragen.

De politiek zet zich hard in voor de rechten van LHBTI-personen. Lees in deze daily meer hierover.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie