Jouw oude mobieltje kan het regenwoud redden

The Optimist 31 jan 2018 Natuur & Milieu

Het regenwoud wordt verwoest door stropers en illegale houtkappers. Dankzij uitvinder Topher White is er mogelijk een oplossing om het regenwoud te redden. Ze hebben alleen jouw oude smartphone nodig.

Jouw mobiele telefoon kan helpen om het regenwoud te redden. Dit omdat de mobieltjes via de microfoon geluiden kunnen registreren. Wanneer er een verdacht geluid is, ontvangt de parkwachter een notificatie. Dit kan bijvoorbeeld als het mobieltje het geluid van een kettingzaag oppikt. Vervolgens kunnen de parkwachters naar de locatie gaan en ingrijpen. Mocht het nodig zijn, dan kunnen de opgenomen geluiden ook nog dienen als bewijsmateriaal.

Hang de mobieltjes in de bomen

Natuurlijk moeten de mobieltjes wel steeds opgeladen worden. Dit kan door de mobieltjes hoog in de bomen te hangen waar ze met zonnecellen opgeladen worden. Het uiteindelijke ontwerp is afkomstig van het restmateriaal van zonnepanelen en mobieltjes die niet meer gebruikt worden. Naast het registreren van dreigende geluiden, kunnen de mobieltjes ook de geluiden van de fauna in het regenwoud registreren. Op deze manier wordt ook nog eens de biodiversiteit in kaart gebracht.

Het Peruaans regenwoud beschermen

Topher White gaat zich – in samenwerking met de Nederlandse natuurorganisatie IUCN NL – inzetten om een kwetsbaar stuk bos in Peru te redden: het Tambopata natuurreservaat. Dit reservaat wordt bedreigd door illegale goudwinning en houtkap. De bewoners, natuurbeschermers en parkwachters zijn afhankelijk van dit bos. Zij zetten zich dan ook met man en macht in om het bos te beschermen.

Liliana Jauregui, Nederlandse natuurbeschermer, vertrok eind januari naar het gebied om te helpen bij de installatie. ‘Voor onze lokale partners is het een dagelijkse strijd, waarbij zij vaak zelfs hun eigen leven riskeren. Deze technologie gaat hen enorm helpen om effectiever op te treden, én veiliger: dankzij de alarmering gaan ze immers voorbereid de confrontatie aan.’

Het project heeft inmiddels voldoende mobieltjes. Wel kun je Rainforest Connection steunen door de Rainforest Connection app te downloaden, waarmee je live kunt meeluisteren met de geluiden uit het regenwoud.

Lees ook in de Daily:
Een bezoekje aan de bioscoop was nog nooit zo levendig
Hoe werkt creativiteit in het brein?

Bron: IUCN National Committee of The Netherlands (IUCN NL)
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

7 reacties op “Jouw oude mobieltje kan het regenwoud redden”

 1. Het zou leuk zijn om te weten waar en bij wie je oude mobieltjes kunt inleveren zodat ze voor dit project gebruikt kunnen worden.

 2. Beste Migo,

  Ik heb het even uitgezocht en zie dat ze inmiddels genoeg mobieltjes hebben. Wel kun je Rainforest Connection steunen door de Rainforest Connection app te downloaden, waarmee je live kunt meeluisteren met de geluiden uit het regenwoud.

  – The Optimist

 3. Beste Ingrid,

  Het project heeft inmiddels voldoende mobieltjes. Wil je toch nog iets voor Rainforest Connection betekenen, dan kun je ze steunen door de Rainforest Connection app te downloaden, waarmee je live kunt meeluisteren met de geluiden uit het regenwoud.

  – The Optimist

 4. We hebben dit inderdaad er net bij gezet Ronald.
  Mochten ze toch weer mobieltjes nodig hebben, dan zullen wij dit laten weten!

  – The Optimist

Geef een reactie