Je ogen weer opladen

The Optimist 1 jul 2020 Gezondheid

Hoe harder een apparaat moet werken, des te meer stroom het gebruikt en des te harder het slijt. Dit is ook het geval met onze ogen. Onderzoekers van University College London (UCL) hebben nu een manier gevonden om de ogen opnieuw ‘op te laden’.

Een van de eerste dingen die velen van ons leerden op de middelbare school is dat de mitochondrion werkt als een kleine elektriciteitscentrale binnen een cel. Het geeft ons lichaam de energie die nodig is voor allerlei processen. Zo ook in de ogen, waar een erg hoge concentratie van deze nodig is om alles draaiende te houden. Dit brengt een nadeel met zich mee: in veel gevallen zorgen deze hoge ‘energiekosten’ ervoor dat de ogen een stuk sneller slijten dan de rest van ons lichaam. Dit zette de onderzoekers van UCL aan het denken over de mogelijkheid om deze weer opnieuw op te laden.

In een baanbrekend onderzoek zijn ze erachter gekomen dat het gebruik van zogenaamde ‘deep red light’-therapie niet alleen het slijten tegenhoudt, maar ervoor zorgt dat het zicht bij mensen boven de veertig jaar aanzienlijk verbetert. Het begon bij muizen, fruitvliegjes en hommels. Bij het gebruik van 670-nanometer deep red light zagen ze een aanzienlijke verbetering in hun zicht. Daarna was het tijd voor menselijke proeven. 24 deelnemers tussen 28 en 72 jaar deden mee aan het onderzoek. Na vast te hebben gesteld hoe het met hun zicht gesteld was, kregen ze allemaal een kleine zaklamp mee naar huis dat het nodige rode licht uitstraalt. Gedurende twee weken keken ze elke dag drie minuten in deze lichtbron.

De resultaten van dit proces waren opvallend. Bij sommige deelnemers verbeterde het zicht met wel 20 procent, met de grootste verbetering in het blauwe deel van ons kleurenspectrum. Een grote ontdekking dus volgens de onderzoekers en dat voor een maar relatief klein bedrag. Het maken van de speciale zaklampen hoeft volgens hen niet meer dan 13 euro te kosten.

Bron: EurekAlert!
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

13 reacties op “Je ogen weer opladen”

  1. Waar is het lampje te koop? of welk typelamp moet je aanschaffen om het te maken?

  2. Dat klinkt heel hoopvol, Waar kan ik zo’n zaklampaanschaffen?

  3. Hallo J.Karssen, zoals wij ook al bij andere reacties hebben geschreven is deze manier van ‘deep red light’ gebruiken nog in de beginfase van zijn ontwikkelingsproces. De prijs die wordt gegeven is een inschatting gemaakt door betrokken wetenschappers en de exemplaren die gebruikt werden in het onderzoek zijn prototypen. Het lijkt wel veel potentie te hebben om een toepassing te vinden in de medische wereld.

  4. Hallo Joke, zoals wij ook al bij andere reacties hebben geschreven is deze manier van ‘deep red light’ gebruiken nog in de beginfase van zijn ontwikkelingsproces. De prijs die wordt gegeven is een inschatting gemaakt door betrokken wetenschappers en de exemplaren die gebruikt werden in het onderzoek zijn prototypen. Het lijkt wel veel potentie te hebben om een toepassing te vinden in de medische wereld.

  5. Hallo D.K. Hammer, zoals wij ook al bij andere reacties hebben geschreven is deze manier van ‘deep red light’ gebruiken nog in de beginfase van zijn ontwikkelingsproces. De prijs die wordt gegeven is een inschatting gemaakt door betrokken wetenschappers en de exemplaren die gebruikt werden in het onderzoek zijn prototypen. Het lijkt wel veel potentie te hebben om een toepassing te vinden in de medische wereld.

  6. Hallo Karin, zoals wij ook al bij andere reacties hebben geschreven is deze manier van ‘deep red light’ gebruiken nog in de beginfase van zijn ontwikkelingsproces. De prijs die wordt gegeven is een inschatting gemaakt door betrokken wetenschappers en de exemplaren die gebruikt werden in het onderzoek zijn prototypen. Het lijkt wel veel potentie te hebben om een toepassing te vinden in de medische wereld.

  7. Hallo Jos, zoals wij ook al bij andere reacties hebben geschreven is deze manier van ‘deep red light’ gebruiken nog in de beginfase van zijn ontwikkelingsproces. De prijs die wordt gegeven is een inschatting gemaakt door betrokken wetenschappers en de exemplaren die gebruikt werden in het onderzoek zijn prototypen. Het lijkt wel veel potentie te hebben om een toepassing te vinden in de medische wereld.

  8. Hallo R. Wong, zoals wij ook al bij andere reacties hebben geschreven is deze manier van ‘deep red light’ gebruiken nog in de beginfase van zijn ontwikkelingsproces. De prijs die wordt gegeven is een inschatting gemaakt door betrokken wetenschappers en de exemplaren die gebruikt werden in het onderzoek zijn prototypen. Het lijkt wel veel potentie te hebben om een toepassing te vinden in de medische wereld.

  9. Fantastisch. Kan ik zelf zo’n lamp organiseren? Lamp van rood glas bv.?

Geef een reactie