The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Wat extra concentratie en een goed geheugen, daar hebben we allemaal baat bij. Zeker op drukke dagen, tijdens een cursus of gewoon bij het lezen van een boek. Wat kunnen we dan doen om concentratie te bevorderen of deze zelfs even flink te boosten?
Het drinken van groene of witte thee is goed om de concentratie te bevorderen. Dit komt door het aminozuur L-theanine. Na een half uur begint de stof ongeveer te werken en helpt het je te ontspannen en tegelijk te focussen. Dit verklaart wellicht waarom Boeddhistische monniken groene thee drinken vooraf aan langdurige meditatie.
Ook koffie verbetert tijdelijk de concentratie en het geheugen. Dit effect verdwijnt echter bij het drinken van meer dan drie tot vier koppen per dag. Het meeste effect wordt volgens de onderzoekers ook bereikt als de koffie gedronken wordt tussen 10.00 en 11.00 uur ’s morgens. Lig je snel wakker van koffie? Drink het niet meer na het middaguur. Het effect van koffie houdt namelijk meerdere uren aan. Benieuwd naar verschillende thee- en koffiesoorten? De Koffiecentrale heeft wellicht iets passends in het assortiment.
Wetenschappers toonden aan dat eucalyptol, een van de belangrijkste geurstoffen in rozemarijn, je concentratie en prestaties verbetert. Eucalyptol helpt ook om sneller te denken. Bovendien blijkt de geur van rozemarijn goed te zijn voor het humeur. Een geurbrander met rozemarijnolie is dus zo gek nog niet tijdens het lezen van een boek.
Ginseng (Panax) is een wortel uit een klimopfamilie die helpt bij het verbeteren van de cognitieve prestaties. Deelnemers aan wetenschappelijk onderzoek konden door de inname van het middel namelijk beter wiskundige oefeningen doen. Dit gold vooral bij een hoge dosis van 400 mg per dag. Bij een te lage dosis werd het tegenovergestelde bewerkstelligd.
Inname van vier weken verbeterde bovendien de geestelijke gezondheid en het sociaal functioneren in een ander onderzoek. Het is alleen wel van tijdelijke duur. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de werking van ginseng afneemt bij preventief gebruik van het middel. Zo nu een dan een beetje dus.
Ginkgo Biloba wordt al duizenden jaren gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. Niemand weet precies hoe het werkt, maar er zijn veel bewijzen dat het extract van de Japanse notenboom kan helpen om de ontwikkeling van dementie, Alzheimer en geheugenverlies tegen te gaan.
Desondanks wordt ook gewaarschuwd voor dit middel. Mogelijk zou langdurig gebruik van Gingko de kans op een hartaanval toenemen. Daarnaast ontdekten onderzoekers een toename van kanker tijdens onderzoek van supplementen op dieren. Laat je dus adviseren over het gebruik van dit middel.
Voor de ultieme concentratie wordt een combinatie Ginkgo en Ginsing geadviseerd, bijvoorbeeld als je een prestatie moet leveren. Onderzoekers aan University of Northumbria stellen dat de twee eeuwenoude kruidenremedies de hersencapaciteit kunnen stimuleren. Ze toonden aan dat Ginkgo het concentratievermogen verbetert en het Ginseng het geheugen aanscherpt. ‘Heel belangrijk, want bij het boosten van de geest verlies je normaal wat precisie of duurt het langer totdat mensen reageren. Door de combinatie van kruiden wordt dit opgeheven’, aldus de onderzoekers.
De effectiefste doses voor het gebruik van ginseng en ginkgo zijn respectievelijk 400 milligram en 360 milligram. Gecombineerd ligt de dosis nog een beetje hoger, dan kom je uit op 960 milligram
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties