Inktvissen als onzichtbare inspiratie

The Optimist 27 jan 2021 Natuur & Milieu

Koppotigen zoals octopussen en andere inktvissen houden veel handige trucjes achter de hand(en). Dit inspireerde Amerikaanse wetenschappers tot het maken van twee 3D-geprinte goedjes met grote mogelijkheden. 

Je wist het misschien niet: inktvissen kunnen hun zachte huid van kleur en textuur laten veranderen. Dit inspireerde onderzoekers van de Amerikaanse Rutgers-universiteit tot het ontwikkelen van twee verschillende gels. De eerste, een zogenaamde hydrogel, ‘voelt’ aan wanneer er een lichtverandering plaatsvindt. Na het toevoegen van een lichtsensitief nanomateriaal kan het als een artificiële spier dienen die samentrekt bij bepaalde types licht. Daarnaast ontwikkelden ze een van kleur veranderend rekbaar materiaal dat ook op licht reageert. Het samenbrengen van de twee heeft volgens de onderzoekers veel potentie. Zo kunnen ze leiden tot grote innovaties bij elektronische displays, camouflage en zachte robotica.

De onderzoekers laten weten dat het nu zaak is om de technologie te verbeteren. Dit door onder andere een hogere sensitiviteit, betere reactietijd en schaalbaarheid te behalen. Ook bij Georgia Tech diende de natuur als inspiratiebron. Een onderzoeksteam maakte hier de zogenaamde SlothBot die natuurobservatie (langzaam) vooruit helpt. Je leest hier meer over in de Daily Traag als inspiratie.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie