Traag als inspiratie

The Optimist 29 jun 2020 Natuur & Milieu

Zo traag als een…? Luiaard natuurlijk! Tegenwoordig lijkt het wel alsof we op technologisch gebied in een stroomversnelling terecht zijn gekomen. De ‘Luiaardbot’ van Georgia Tech laat zien dat dat helemaal niet altijd nodig hoeft te zijn.

Een Luiaard legt per dag maar zo’n 38 meter af en heeft met zijn laissez faire-houding al vele harten gestolen. Toch zijn deze beestjes niet alleen schattig, ze dienen ook als inspiratie voor de SlothBot. Deze verzamelt met een camera data over de dieren, planten en milieuomstandigheden om zich heen.

Dit doet het door langzaam op en neer te bewegen langs een kabel. Dat langzame is waar de crux zit. Gecombineerd met zonnepanelen en andere innovatieve, elektriciteit-besparende technologieën gebruikt de robot maar erg weinig energie. Daarnaast is het geprogrammeerd om alleen te bewegen als dat nodig is, bijvoorbeeld als het wat zonlicht nodig heeft om zijn batterijen op te laden. Hierdoor kan het zonder verdere aandacht bijna oneindig blijven opereren. Perfect dus voor observatie over langere tijd.

De robot wordt de komende maanden getest in de Atlanta Botanical Garden. Als alles goed gaat hopen de onderzoekers de robot in te zetten bij projecten in Zuid-Amerika. Hier zou de robot dan wetenschappers kunnen helpen om nieuwe informatie te verzamelen over bedreigde diersoorten en ecosystemen, waardoor deze beter beschermd kunnen worden. Ook buiten tropische regenwouden heeft de robot toepassingen. Zo kan het helpen in de landbouw door ziektes, insecteninvasies en droogte vroegtijdig in gewassen op te sporen.

Bron: Georgia Tech
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie