Huisdier in paniek tijdens oud en nieuw? Probeer deze 5 tips.

The Optimist 29 dec 2017 Samenleving

Aanstaande zondag is het weer zo ver, de laatste dag van het jaar is dan aangebroken. Het vuurwerk wat dan losbarst kan heel leuk en mooi voor mensen zijn, maar onze huisdieren houden hier iets minder van. Met deze vijf tips kun je het toch zo aangenaam mogelijk voor je beestje maken.

Een veilige plek

Laat je hond zelf een veilige plek kiezen. De één blijft liever bij zijn baasje en de ander wil liever wegkruipen in een schuilplekje. Als je huisdier wil wegkruipen, creëer dan een plekje voor hem of haar en leg bijvoorbeeld een kledingstuk met jouw geur bij je huisdier voor een veiliger gevoel. Een plek waar de knallen vaak minder hoorbaar zijn is bijvoorbeeld de badkamer.

Niet te veel aandacht schenken

Het klinkt misschien wat cru, maar het beste is om niet te veel aandacht aan de angst van je huisdier te schenken. Je kunt je huisdier natuurlijk wel laten merken dat je er voor hem bent, maar ga niet overdreven doen. Hierdoor wordt de angst juist aangewakkerd.

Afleiding

Niet alleen voor mensen helpt het als zij angstig zijn, maar ook bij dieren helpt dit: afleiding. Dit kan bijvoorbeeld met een speeltje of iets lekkers. Kijk goed naar waar jouw huisdier goed op reageert. Ook kan het helpen om een lekker bot te geven als je een hond hebt. Door te kauwen komen er stoffen vrij waardoor je hond zich beter kan ontspannen.

Ramen, deuren en gordijnen dicht

Houd ramen, deuren en gordijnen dicht. Hierdoor wordt het geluid gedempt en zijn de lichtflitsen minder zichtbaar. Wel kun je bijvoorbeeld de televisie of wat muziek opzetten, zodat de knallen nog wat zachter doorklinken.

Vuurwerkvrije plekken

In Nederland zijn er een aantal vuurwerkvrije plekken, zoals bepaalde vakantieparken. Hier blijft het tijdens oud en nieuw rustig en kun je genieten van de natuur. Geen straf voor jou en je huisdier. Een andere optie is om bij vrienden of familie te informeren of zij misschien in een gebied wonen waar weinig vuurwerk wordt afgestoken en samen oud en nieuw te vieren.

Ook in de Daily van vandaag:
Zo vind je je doel in het leven
In 30 minuten naar een geslaagd oud en nieuw-feest!

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie