Het succes van zelfreflectie in derde persoon

The Optimist 21 aug 2019 Zingeving

Het vinden van wijsheid is op verschillende manieren te bereiken, afgaande op de kennis die door de tijd heen is ontstaan. Socrates kwam met het inzicht, dat jezelf leren kennen de ware weg is naar wijsheid. Maar is er wel een goede of een verkeerde manier om met zelfreflectie om te gaan? Uit wetenschappelijk onderzoek naar zelfreflectie kwam een verrassend resultaat naar voren.

Mensen die over zichzelf spreken in de derde persoon, hebben daar persoonlijk baat bij. In de derde persoon denken, zorgt namelijk dat diegene ‘tijdelijk’ beter kan beslissen. Bovendien toonde het onderzoek aan, dat het denken in de derde persoon op lange termijn voordelen heeft voor het reguleren van gedachten en emoties.

De resultaten kwamen voort uit een onderzoek van psycholoog Igor Grossmann van de Universiteit van Waterloo in Canada. Grossman ontwikkelt experimenten die onderzoek naar wijsheid beter funderen. Een van die experimenten duidde uiteindelijk dat mensen die over zichzelf praten in de derde persoon meer geneigd zijn, bescheiden te zijn en andere perspectieven te overwegen.

Betere besluitvorming

De langetermijneffecten bleken, nadat bijna driehonderd deelnemers een maand lang een dagboek bijhielden over hun voortgang. De groep die over zichzelf schreef in de derde persoon kwam beter tot beredeneerde besluiten dan de controlegroep.

Over jezelf praten in de derde persoon wordt over het algemeen geassocieerd met mensen met grootheidswaanzin. Denk aan Julius Ceasar of Napoleon. Maar deze vorm van zelfverheerlijking is niet wat Grossman bedoelt. De psycholoog doelt op zuivere zelfreflectie die ontstaat door het over zichzelf praten in de derde persoon.

Voor iedereen mogelijk

De resultaten van het onderzoek van Grossman geeft wetenschappers de hoop, dat de voordelen die Grossman noemt wellicht ook zijn toe te passen op andere besluitvorming. Verder laat de psycholoog zien dat het voor iedereen mogelijk is om betere beslissingen te maken. Hoog tijd om het dagboek in de ik-vorm te laten varen.

Bron: Aeon
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

4 reacties op “Het succes van zelfreflectie in derde persoon”

  1. Dit heeft zij – in ieder geval vandaag- nodig. @een beginnend lachje om zichzelf krult haar lippen en doet haar zwaar gedeprimeerde gevoel een beetje verdwijnen.

  2. Een leuk experiment dat duidelijk de kracht van taal laat zien! Echter de conclusie kan ik niet achter staan. Wat zijn beter beredeneerde besluiten? Wie bepaalt of een besluit wel of niet goed beredeneerd is? Wat is er mis met een besluit dat minder goed beredeneerd is? Misschien is een minder goed beredeneerd besluit precies wat die persoon op dat moment nodig heeft om verder te komen in zijn/haar persoonlijke ontwikkeling. Kortom: Wat is goed en wat is slecht en wie bepaalt dat dan?

  3. Het gaat mijns inziens niet alleen om beredeneren, maar om jezelf vanuit een ander oogpunt te bekijken en op een gegeven moment je uit een bepaald gevoel met gedachtenu te tillen door in de derde persoon te schrijven, omdat je ( ik in dit geval) tabak krijg van het vastzitten in gedeprimeerd gevoel.
    Afijn, heb ik net getracht te doen.
    https://verderschrijven.blogspot.com/2019/08/2159-sublimeren.html

    Ik besef dat het voor een ieder anders is.
    Pfff het optimisme in mij is toch gemakkelijk weer weg te krijgen.

  4. Een gebruikelijke praktijk in NLP om naar jezelf te kijken vanuit een ander perspectief.
    (meta-observatie, 2e positie)
    Kan interessante info blootleggen, ten minste als betrokkene goed kan observeren.
    Best in Betagolven toestand met een vleugje Alfagolven.

Geef een reactie