Het risico op hartfalen kun je met deze voeding verlagen

The Optimist 21 nov 2017 Gezondheid

In de supermarkt is er een groot aanbod van producten. Alleen al van pastasoorten zijn er tientallen verschillende opties. Om dan nog maar te zwijgen over de zakken chips en koekjes. Best lekker op zijn tijd, maar niet heel gezond voor hart en bloedvaten. De volgende producten hebben wél een positief effect op hart en bloedvaten.

Uit onderzoek in de Verenigde Staten onder zo’n 16.000 deelnemers is gebleken dat een plantaardig dieet gezond is voor hart en bloedvaten. De kans op het ontwikkelen van hartfalen zou met dit dieet namelijk met 42 procent kunnen afnemen bij mensen die een voorgeschiedenis zonder hartziekte hebben.

Onderzoek naar hartfalen

Voor het onderzoek werden de deelnemers aan de hand van hun voedingspatroon in een bepaalde groep geplaatst. Totaal werden er vijf groepen opgesteld. Zo werd er een ‘gemakkelijke’ groep gemaakt, deze at veel fastfood, pasta en rood vlees, een ‘plantaardige’ groep, een ‘zoete’ groep, een ‘zuidelijke’ groep en een ‘alcohol/salades’ groep. Aan de hand van het voedingspatroon van een deelnemer werd hij of zij in één van de vijf groepen geplaatst.

Plantaardige voeding

De groep die plantaardig at, had het grootste deel van het onderzoek een verminderd risico op het ontwikkelen van hartfalen van maar liefst 42 procent in vergelijking met de overige groepen. Dit komt omdat een dieet vol groenten, fruit, volkoren producten, vis en in beperkte mate bewerkt vlees, verzadigde vetten en koolhydraten de basis is voor een gezonde leefstijl en dus ook voor een gezond hart.

Het advies

Geadviseerd wordt dan ook om plantaardig te eten. Af en toe mag en kan iets minder gezond natuurlijk ook. Maar het belangrijkste is om de basis gezond te houden, met bijvoorbeeld eens in de week iets lekkers.

Ook in de Daily van vandaag:
De voordelen van wasbare luiers
Dit kun jij doen voor iemand met een depressie

Bron: MedNet
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

4 reacties op “Het risico op hartfalen kun je met deze voeding verlagen”

 1. In dit artikel adviseert De Optimist om plantaardig te eten met af en toe iets ongezonds: het belangrijkste is om de basis gezond te houden, zegt zij, met bijvoorbeeld eens in de week iets lekkers. Is het gezonde dan niet lekker, vraag ik me af? En dan: is er serieus Amerikaans onderzoek nodig om aan te tonen dat een plantaardig dieet de kans op hart- en vaatziekten (en allerlei andere onnodige aandoeningen) verkleint/voorkomt? Dat is toch allang bekend? Volgens mij hebben wij geen 16.000 Amerikanen nodig om tot voedselbewustzijn te komen. Wie zichzelf wil voeden kan bijvoorbeeld eens naar de website van de Moerman Vereniging gaan (www.mmv.nl). Daar lees je hoe een gezond voedingspatroon eruit kan zien: smakelijk en zonder ongezond ‘lekkers’.

 2. Bijzonder:

  “Het advies
  Geadviseerd wordt dan ook om plantaardig te eten. Af en toe mag en kan iets minder gezond natuurlijk ook. Maar het belangrijkste is om de basis gezond te houden, met bijvoorbeeld eens in de week iets lekkers.”

  Alsof plantaardig eten niet lekker is??

 3. Hoi Monique,
  Goed opgelet. Plantaardig eten is inderdaad heerlijk. Onze favoriet zijn de snacktomaatjes. Wat zijn de jouwe?

  We bedoelden trouwens natuurlijk eens in de week snoepen. 🙂

  Groeten van The Optimist

 4. Hoi Annita,

  We bedoelden natuurlijk ‘snoepen’ toen we zeiden ‘iets lekkers’. Je hebt helemaal gelijk dat dat anders had gemoeten, want gezond eten is verrukkelijk.
  We haalden in dit geval het Amerikaanse onderzoek aan, omdat zij iets hebben kunnen bewijzen dat we gevoelsmatig allemaal al wisten. Het nieuwe is dat het nu ook echt bewezen is. Goeie tip ook, de Moerman Vereniging. Daar gaan we zeker eens naar kijken.

  Groeten van The Optimist

Geef een reactie