Het paradijs op aarde begint in Nederland

The Optimist 29 apr 2021 Samenleving

Op vrijdag 23 april 2021 verscheen de hoopgevende documentaire Het paradijs op aarde begint in Nederland (met de energietransitie). Met anderhalf uur filmmateriaal wil Ruud Koornstra Nederland overtuigen van de haalbaarheid van deze aangename samenleving. Samen met dochter Roos, als cameravrouw en regisseur, reisde hij door het land en sprak ondernemers, wetenschappers en bestuurders over de haalbaarheid van de energietransitie.

Dat het paradijs op aarde binnen handbereik ligt is volgens Koornstra, duurzaam ondernemer, nationale energiecommissaris en coördinator SDG7, écht waar. Een wereld zonder schaarste, met genoeg energie, vervoer en gezonde voeding voor iedereen. Hij legt uit: ‘We gaan toe naar een overvloed. Je hebt wel een systeem nodig om die energie te vangen en te verwerken, maar in een circulaire wereld wordt dat steeds goedkoper, afgezet tegen een oneindige bron aan energie. Die kosten worden verwaarloosbaar. Het klinkt misschien toch nog een beetje als toekomstmuziek maar niet is minder waar. Uit deze film blijkt dat we allang zijn begonnen. Niet in Silicon Valley, niet in China, maar gewoon hier in Nederland.’

Vernieuwers van de wereld

Volgens Koornstra behoren wij met ons koude kikkerlandje tot de vernieuwers van de wereld en hebben wij bij uitstek alles wat er nodig is voor een totale systeemverandering: geld, kennis, technologie en onze geografische ligging. Ook in de energietransitie zijn er in Nederland vernieuwers genoeg. De eerste elektrische auto kwam uit Lochem en Koornstra zelf introduceerde in 2006 wereldwijd de LED-lamp.

Belang van de gewone mens

Tegenwoordig probeert Koornstra de vernieuwers van vandaag een steuntje in de rug te geven. Daarbij ervaart hij grote weerstand, omdat de huidige machthebbers ons oude economische systeem nog niet willen loslaten. Wat we volgens hem nu nodig hebben zijn systeemdenken, logisch nadenken en samenwerken. Dit in eerste instantie in het belang van de samenleving, van de gewone mensen. Pas dan gaat de energietransitie lukken en zullen ook sectoren en multinationals welvaren bij deze transitie.

Bekijk de documentaire

Hieronder is de documentaire voor iedereen gratis te zien. Om de energietransitie te versnellen is er inmiddels een mission control centrum gebouwd waarvandaan de komende jaren alle vernieuwingen kunnen worden begeleid.

Het paradijs op aarde begint in Nederland is een film van Ruud Koornstra, Camera & regie: Roos Koornstra, Montage: Alberik Wouters, Sound design: ESP Frits Landesbergen / Nanouck Brassers.

Vorig jaar interviewden wij Ruud Koornstra uitgebreid in The Optimist #195. Het artikel kun je hier lezen.

Foto: Bibi Veth

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “Het paradijs op aarde begint in Nederland”

  1. Meer en meer menschjes doen al mee aan deze positieve geluiden gelukkig!!! 😉

Geef een reactie