Het medicijn voor liefdesverdriet

The Optimist 19 feb 2020 Gezondheid

Iedereen heeft het weleens meegemaakt: een gebroken hart. Alles doet denken aan je vorige partner en je zou het liefst van de wereld willen verdwijnen. Daarom besluit je om therapie te nemen die je dit liefdesverdriet doet vergeten. Dat klinkt misschien als het plot van de film ‘Eternal Sunshine of the Spotless Mind’ uit 2004, maar een onderzoeker uit Montreal lijkt nu een manier te hebben gevonden om dit een realiteit te maken.

Aan de grond van de ‘vergeetbehandeling’ van Dr. Alain Brunet liggen twee ontdekkingen: ten eerste gaan je herinneringen over twee ‘banen’. Zoals bij oude films het beeld en geluid apart werden opgenomen, werkt dat bij het brein vergelijkbaar: de droge feiten van een herinnering worden in de hippocampus opgeslagen en de emotionele waarde in de amygdala. Ten tweede worden bij het hervertellen van een herinnering nieuwe inzichten en toevoegingen ververst en opgeslagen.

Door patiënten een uur voor een therapiesessie het medicijn propranolol te laten innemen – wat normaliter gebruikt wordt bij een te hoge bloeddruk – kwam Brunet erachter dat de emotionele waarde kan worden veranderd. Tijdens de therapiesessie schrijft de patiënt zijn traumatische ervaring gedetailleerd op en leest deze voor. Door deze relatief niet-emotionele manier van herbeleven, en de beter beïnvloedbare emotionele waarde, slaan de hersenen vervolgens de herinnering als neutraal op.

De behandeling lijkt een succes: rond de 70 procent van de patiënten gaf aan dat binnen een paar sessies de herinnering voelde alsof hij door iemand anders was geschreven. Op deze manier kunnen nu al posttraumatische stressstoornissen en liefdesverdriet worden behandeld. Brunet hoopt zich in de toekomst ook te richten op fobieën, verslavingen en rouwverwerking.

Bron: BBC
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “Het medicijn voor liefdesverdriet”

  1. Zonder “medicijnen” blijkt al vele jaren dat “regressie” = door diepe “geleide” ontspanning herbeleven van het gebeuren dat “verantwoordelijk” is voor de betreffende “herinnering” van bedoeld pijnlijkgebeuren mogelijkheden geeft tot herbeleving op een wijze die “herstel” daarvan mogelijk maakt. Door deze herbeleving vanaf het ontstaansmoment = dus vanaf de primaire diepere oorza(a)k(en) = en afstandelijk daarnaar kijkend objectief die oorza(a)ken, anders belicht, de bedoelde pijnen kunnen doen verdwijnen.
    Hiermee verdwijnen dan op een natuurlijke wijze de ervaren en nog aanwezige lichamelijke en psychische pijnen.
    Deze methodiek – al eeuwen oud en nog steeds, met Liefde, door “vakmensen” gepraktiseerd – kan effectief werken, zoals ervaring heeft bewezen en nog werkt.

  2. Dit is helaas al het rweede artikel in de Optimist dat ik lees vandaag waarin ik over adviezen lees die wat minder gezond lijken te zijn. Ik mis een holistische kijk op zaken en een nader onderzoek over gevolgen en alternatieven.
    Ik verwacht eerlijk gezegd meer van dit blad.

Geef een reactie