Het eerste maximaal duurzame museum

The Optimist 23 feb 2021 Natuur & Milieu

Als je denkt aan duurzaamheid, is een gebouw uit 1885 waarschijnlijk niet iets wat je meteen te binnen schiet. Het Amsterdamse Rijksmuseum bewijst dat een historisch gebouw ‘groen’ kan zijn; het is het eerste museum ter wereld met een maximale duurzaamheidsscore.

Het gaat om het duurzaamheidskeurmerk BREEAM-NL In-Use (oftewel: de Building Research Establishment Environmental Assessment Method). Deze wordt in meer dan tachtig landen gebruikt. Het houdt onder andere rekening met energie en watergebruik en hoe afval wordt verwerkt. Bij deze prestatie houdt het volgens het museum niet op. Zo wil het ook in 2030 volledig gasvrij zijn. Dit door jaarlijks het energiegebruik met minimaal 2 procent te verminderen.

Er zijn vier verschillende BREEAM-keurmerken. Een voor bestaande gebouwen, een voor nieuwbouw- en renovatieprojecten, een voor sloopprojecten en een voor complete gebieden. Het kenmerk voor duurzame gebouwen, waar het in dit geval om gaat, is al sinds 2009 in gebruik. Het ontwerp van de befaamde architect Pierre Cuypers, die ook het Amsterdamse Centraal Station tekende, heeft de felbegeerde 5-sterrenstatus van BREEAM nu binnen.

Het Rijksmuseum is misschien het duurzaamst op natuurlijk gebied, maar het is ook belangrijk om zuinig met je tijd om te gaan. Op dit gebied wint een Vlaams museum. Je leest er meer over in de Daily Tip: in dit Vlaamse museum kijk je op een nieuwe manier naar kunst.

Bron: NUnl
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie