Het alternatief voor plastic sportkleding

The Optimist 2 okt 2019 Natuur & Milieu

Op de redactie roepen we het al een tijdje. Plastic is uit. De rol van de consument is daardoor des te belangrijker. Dit ziet ook het sportmerk Iron Roots. Want polyester of nylon stoffen zijn gewoon van plastic en die kun je beter vervangen. Wat is het alternatief?

Ruim 65 procent van de modeproductie wereldwijd bestaat uit synthetisch materiaal, zoals polyester, polyamide en acryl. Bij sportkleding is het percentage zelfs 90 procent. Oprichter Erik de Groot denkt, samen met partners Ashkan Hashemzadeh en Stefan Boerkamp, dat de natuur het antwoord heeft.

Van gevolgen naar veranderingen

Synthetisch materiaal ofwel plastic vormt een onderliggend probleem met grote gevolgen: de microvezels. ‘Microvezels zijn hele kleine deeltjes plastic die vrijkomen bij het wassen van plastic sportkleding. De deeltjes eindigen uiteindelijk in onze oceanen, waar deze enorme schade aanrichten’, aldus De Groot.

Maar dat is niet de enige schade die microplastics aanrichten, publiceerde Nieuwsuur onlangs. Zo sterven onze immuuncellen zodra deze microplastics herkennen en aanvallen, en hebben nylon vezels effect op de ontwikkeling van de luchtwegen. Dat de nadelen van plastic misschien groter zijn dan we denken, daarover schreven wij ook in The Optimist van september/oktober voor het mannenthema. Want verklaart plastic ook de veranderende gesteldheid van het man-zijn?

Dat de materialen duurzaam zijn is één, maar om grote veranderingen teweeg te brengen is meer nodig, weet het drietal ook. Hashemzadeh zegt: ‘Het is prachtig dat we massaal bezig zijn met het recyclen van plastic. Nog mooier zou het zijn wanneer we zinvolle en betekenisvolle producten maken die geen microvezels loslaten, zoals medische apparatuur of tafels.’

Duurzaam functioneel design

Iron Roots gaat de strijd met de grote sportmerken aan, onder meer door het gebruik van natuurlijke, duurzame materialen zoals hennep en eucalyptus. Hennep en eucalyptus zijn van nature antibacterieel, wat ervoor zorgt dat je minder nare geurtjes krijgt tijdens het sporten.

‘Het is onze missie om een plasticvrije kledingindustrie te maken’, prijst Boerkamp aan, die ervoor zorgt dat alle producten zorgvuldig zijn ontworpen. Zijn doel is dat het design van het merk meedoet met alle grote merken. Duurzaamheid, functionaliteit en design vormen daarom de standaard bij Iron Roots.

Meer impact, minder plastic

‘Alleen de beste, mooiste en meest duurzame kwaliteit sportkleding is voor ons goed genoeg’, zegt De Groot. Om hun impact te vergroten zijn de heren een crowdfundcampagne gestart. Op deze manier is het mogelijk om de collectie uit te breiden om heel Nederland te kunnen voorzien van plasticvrije sportkleding. Mocht je willen bijdragen. De campagne is te vinden op het platform Crowdaboutnow.

Benieuwd naar de keurmerken of stoffen die je wel kunt kopen? Lees verder

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Het alternatief voor plastic sportkleding”

  1. Prachtig, om alles wat plastic is te vervangen maar wat doen we dan ………
    met wat we vervangen !!!!!?????

Geef een reactie