HEMA zet zich in tegen voedselverspilling

The Optimist 11 nov 2018 Samenleving

Sinds kort kunnen we eten uit de vuilnisbak redden via onze mobiele telefoon. Dit doen we met apps als NoFoodWasted en Too Good to Go. Via deze apps kan voor een prikkie voedsel bij lokale restaurants, bakkers en supermarkten gekocht worden dat anders weggegooid zou worden. HEMA ziet hier nu ook het nut van in en werkt samen met Too Good to Go om voedselverspilling tegen te gaan.

De retailer start in de maand november met een proefperiode waarin een ‘Magic Box’ wordt aangeboden via de app Too Good to Go. Tijdens deze periode doen vijf Amsterdamse HEMA-filialen mee. In de Magic Box zitten dagverse producten zoals brood, banket en maaltijdsalades die in deze winkels over dreigen te blijven aan het eind van de dag. De boxen hebben een originele verkoopwaarde van twaalf euro en worden aangeboden voor vier euro. ‘We proberen voedselverspilling op diverse manieren tegen te gaan. We zijn vorig jaar een samenwerking gestart met Voedselbank Nederland met lang houdbare- en versproducten die hun houdbaarheidsdatum (dreigen te) overschrijden. De samenwerking met Too Good To Go biedt een oplossing voor dagverse producten. Deze hebben namelijk een te korte houdbaarheidsdatum om te kunnen schenken aan de Voedselbank’, vertelt Fabeel Butt, sustainability manager bij HEMA.

Eten redden via de app

Sinds de lancering van de Too Good To Go app in januari 2018 zijn er al meer dan 125.000 maaltijden gered in Nederland. In de app zie je via de kaart welke HEMA in de buurt een Magic Box aanbiedt. De box is vervolgens in de app zelf te bestellen en af te rekenen. Het pakketje moet wel worden opgehaald bij de desbetreffende winkel. Wat er precies in de box zit, is afhankelijk van wat er die dag overblijft, zo is iedere Magic Box een verrassing.
Too Good To Go is eind 2015 in Denemarken opgericht. In bijna drie jaar tijd is Too Good To Go uitgegroeid tot ‘s werelds grootste app tegen voedselverspilling en is actief in negen landen waaronder Nederland.

Lees ook:
Met flinke korting eten kopen via voedselverspilling apps

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie