Helende kracht van kunst

The Optimist 22 jul 2019 Gezondheid

Het Museum Volkenkunde in Leiden wil je meenemen op een bijzondere reis langs genezingstradities van over de hele wereld, net als The Optimist. In de nieuwe tentoonstelling, Helende Kracht, zijn bijzondere voorwerpen, amuletten en magische buidels vol geneeskrachtige stoffen te zien. Maar wist je dat bezig zijn met kunst ook helende kracht heeft?

Het is aangetoond dat kunst en muziek de hersengolven beïnvloeden. Bovendien hebben kunst en muziek effect op het autonome zenuwstelsel en op de hormoonhuishouding, zo schrijven dokter Michael Samuels en artieste Mary Rockwood Lane in hun boek Creative Healing: How To Heal Yourself By Tapping Your Hidden Creativity. Hierdoor kan het immuunsysteem optimaler functioneren.

Gevoelens van hoop

Op psychisch niveau verandert het kunstzinnig bezig zijn onze waarneming van de wereld, waardoor ook emoties en pijnperceptie veranderen. Gevoelens van hoop en positiviteit zijn belangrijk voor genezing. De helende capaciteiten van deze gevoelens worden geactiveerd door kunstzinnig bezig zijn, maar bijvoorbeeld ook door te mediteren.

Samuels en Rockwood Lane baseren hun boek niet alleen op theorie. De vrouw van Samuels besloot te gaan schilderen in haar genezingsproces en hierdoor werd haar ziekte een bron van inspiratie in plaats van een lijdensweg. Rockwood Lane leed aan zware depressies tot ze besloot te schilderen.

Uiten van emoties

Het uiten van emoties op het schildersdoek hoeft niet alleen te werken voor de kunstenaar. Anderen die de kunst aanschouwen kunnen dezelfde emoties ervaren als de kunstenaar. Omdat kunst niet rationeel is, is het een ideale therapievorm om innerlijke processen zichtbaar te maken. Dit geldt niet alleen voor schilderen. Muziek, dichten, beeldhouwen, dansen of verhalen vertellen zijn allemaal prima manieren om je emoties te uiten en daarmee het genezingsproces op gang te brengen.

De eerste stap zal zijn om te bepalen wat voor kunstenaar je bent. En als je er niet uitkomt is wellicht een bezoek aan Museum Volkenkunde met zijn tentoonstelling van geneeskrachtige voorwerpen een goed idee. De tentoonstelling is nog tot en met 5 januari 2020 te bezoeken.

Wil je alvast een voorschot op ons nieuwe nummer Helende Kracht? Lees het hier.

 

Bron: The Optimist
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie