Beter leren ruziemaken

The Optimist 12 nov 2021 Zingeving

Niemand houdt van ruziemaken. Toch kan deze onprettige bezigheid meer diepte en intimiteit opleveren. The Optimist geeft vijf tips om goed ruzie te maken.

Begin op tijd

Ruzies lopen vaak hoog op als je je frustraties opkropt. Wanneer je gevoelens eerder adresseert, voorkom je dat problemen groter worden. Ware gevoelens verbergen, is een voedingsbodem voor negatieve emoties. Geef daarom op tijd aan dat je wilt praten.

Weeg je woorden

Formuleer je woorden zorgvuldig. Maak duidelijk dat je uit bent op goede communicatie die leidt tot een gedeelde oplossing. Een goede manier is om vanuit jezelf te praten: ‘Ik heb het gevoel dat…’ is bijvoorbeeld een zorgvuldig geformuleerde zin. Laat woorden als ‘heel erg’, ‘altijd’ en ‘nooit’ achterwege. ‘Jij doet nooit eens…’, is een voorbeeld van een opmerking die een ruzie escaleert. De andere persoon aanvallen, is het laatste wat je wilt doen.

Eén ding tegelijk

Probeer het zoveel mogelijk bij één onderwerp te houden. Als je meerdere problemen tegelijk aankaart, drijf je de ander in het nauw. Als gevolg hiervan escaleert de ruzie. Maak desnoods een lijstje van dingen die je een andere keer wilt aankaarten.

Probeer de ander te begrijpen

Luister naar de ander en zeg daarna pas wat je er zelf van vindt. Een goede manier om te controleren of je de andere persoon echt begrijpt, is om het verhaal in je eigen woorden te herhalen. Wanneer je elkaar begrijpt, kunnen jullie proberen om elkaar tegemoet te komen.

Neem een time-out

Meestal willen we ruzies meteen oplossen, maar sommige discussies zijn te ingewikkeld om in één keer aan te pakken. Als een gesprek wel erg emotioneel lijkt te worden, las dan een korte pauze in van twintig tot dertig minuten. Door fysiek afstand te nemen tijdens ruzies, beperk je relatieschade.

Heb je net ruziegemaakt? In deze daily lees je over wat je na het ruziemaken kunt doen om te ontspannen.

Bron: Happinez
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie