The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
In 2018 werd het genomineerd voor ‘Woord van het Jaar’. Hoewel het deze competitie verloor van het woord blokkeerfries, lijkt het nu – twee jaar later – actueler dan ooit. We hebben het over het woord: vliegschaamte. Lees hier wat het precies is, en hoe je ervan af komt.
Het begrip vliegschaamte kwam vanuit Zweden naar Nederland overgevlogen, en is een vertaling van het Zweedse woord flygskam. De definitie luidt: schaamte die iemand ervaart als hij of zij gebruikmaakt van een vliegtuig terwijl er minder milieubelastende alternatieven zijn om zich te verplaatsen. Mensen die last hebben van vliegschaamte, proberen hun vliegreisjes dan ook angstvallig geheim te houden.
Natuurlijk is er maar één juiste remedie voor vliegschaamte: kies er bewust voor om niet meer te vliegen. In Zweden werd dit in 2018 een ware hype. Bekende Zweden deden er alles aan om niet meer te vliegen en om zoveel mogelijk landgenoten te inspireren hetzelfde te doen.
Misschien denk je dat stoppen met vliegen onhaalbaar is. Maar de NOS vermeldde eind 2018 al dat zeventig procent van het vliegverkeer van en naar Nederland binnen Europa blijft. Als je je tijd, vakanties en werkafspraken binnen Europa goed inplant, zijn trein en bus een goed alternatief. Zo rijdt bijvoorbeeld vanaf 30 april 2020 de Eurostar-trein rechtstreeks van Amsterdam naar Londen. Dit vervoersmiddel brengt je vanaf onze hoofdstad binnen vier uur in hartje Londen en scheelt 80 procent CO₂-uitstoot ten opzichte van een vliegreis.
Lukt het je (nog) niet helemaal om te stoppen met vliegen? Probeer dan de schade zoveel mogelijk te beperken door slimmer op reis te gaan. Combineer je reis naar het verre oosten of westen met een bezoek aan familie of vriend die daar in de buurt woont. Als zo’n bezoek toch al op je planning stond, dan scheelt dat zomaar een enkele reis. Ook zijn er steeds meer luchtvaartmaatschappijen die de CO₂-uitstoot van kerosine compenseren voor hun passagiers. Zo schrijft het Algemeen Dagblad dat EasyJet dit doet door geld te investeren in duurzame projecten, zoals bosbouw en hernieuwbare energie.
Om het probleem bij te bron op te lossen, kijken we voorlopig nog hoopvol naar de toekomst van transport. Wie weet boeken we binnenkort een retourtje naar New York met een elektrisch vliegtuig of verplaatsen we ons vliegensvlug met de hyperloop naar China.
Heb jij last van vliegschaamte? Zo ja, hoe ga je hiermee om? Laat het ons weten in een reactie hieronder.
Dit vind je wellicht ook interessant:
– De toekomst van ons transport
– Wordt waterstof dan toch de energiebron van de toekomst?
– In 2022 vliegen we elektrisch
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Ik vlieg al jaren niet meer, ga zelfs ook niet meer op vakantie. Niet omdat we niet wilden maar het weinige geld wat we de laatste jaren verdienden (ex-ondernemers) ging op aan vaste lasten en voedsel. Maar dat terzijde.
Inmiddels heb ik bijna 2,5 jaar op Schiphol gewerkt, heb zelf ontslag genomen want had nogal last van “werkschaamte”. Dagelijks zag ik heel veel mensen helemaal geen last van vliegschaamte hebben, want zij gaan lekker op vakantie, zoals ze al jaren gewend zijn of hebben zakelijke reizen want zij leven in hun eigen comfortzone. De tijd zal het leren, Ik hoef niet te vliegen, niet op vakantie en geniet iedere dag van wat ik wel heb, kan en doe. Bewust duurzaam blijkt niet zo erg als het lijkt.
Sinds een paar maanden heb ik justdigit.org ontdenkt. Met een investering van nog geen 4 euro werk je aan herstel van de lokale economie en de vergroening van land in Kenia en Tanzania.Echt groen als compensatie. Ik zou zeggen vliegen is ook (laten) graven.
Mijn vliegreizen blijven beperkt tot bezoeken aan verre familie: zus in VS, eens in de paar jaar, en zoon en schoondochter in Japan, jaarlijks. Voor deze afstanden ben ik maar wat blij dat het vliegtuig is uitgevonden!