Heb je last van je stoelgang? Probeer dan deze tips!

The Optimist 12 mrt 2018 Gezondheid

Veel mensen hebben last van hun stoelgang. Toch is het iets waar niet vaak over gesproken wordt, waardoor mensen soms vaker met hun klachten blijven zitten dan nodig is. Wij geven je daarom wat simpele tips om je stoelgang te verbeteren.

Wellicht ken je het wel na een zware maaltijd, je voelt je opgeblazen, vol en energieloos. Het liefst ga je naar de wc, maar je weet dat het nog niet gaat. Hopelijk is dit na het lezen van deze Daily verleden tijd.

Verlicht de druk op je darmen en kauw

De eerste tip voor het verbeteren van je stoelgang is de tijd nemen voor de maaltijd. Ben je iemand die het eten naar binnen schrokt? Dan kan het zijn dat je darmen overuren draaien. Een goede manier om te achterhalen of je te snel eet of niet goed kauwt, is om te kijken naar je ontlasting. Zijn er nog stukjes etensresten te zien? Grote kans dat daar het probleem ligt. Je darmen moeten extra hard werken om de voedingsstoffen uit het eten te halen.

De juiste positie op de pot

Een wellicht vreemde tip voor een betere stoelgang is het kiezen van de juiste houding bij het poepen. Wij mensen zijn er vanzelfsprekend niet voor gemaakt om op een wc zittend te poepen. Je hoeft nu niet meteen de tuin in met een tijdschrift en wc-papier in de handen, maar door ietwat voorover te zitten en een kleine verhoging, zoals een krukje, onder je voeten te plaatsen, zul je een natuurlijke positie voor het poepen hebben en vaak al direct een verbetering zien in je stoelgang.

Kies voor vezels

De meest voor de hand liggende tip voor een betere stoelgang is het eten van voldoende vezels. Vezels kunnen worden gezien als doping voor de bacteriën in de darmen. Door genoeg vezels te eten zullen deze bacteriën dan ook beter haar werk kunnen doen en zul je dan ook veel minder last krijgen van je darmen. Om extra vezels binnen te krijgen kun je extra groente, fruit en peulvruchten eten.

Naast bovenstaande tips die je kunt toepassen voor een betere stoelgang is het ook erg belangrijk om regelmatig te bewegen en voldoende te drinken.

Heb jij nog een goede tip voor een betere stoelgang? De lezers zullen  je dankbaar zijn!

Lees ook in de Daily:
De hond die niemand wilde, wordt nu politiehond
Laat je inspireren door angst en vrijheid

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

6 reacties op “Heb je last van je stoelgang? Probeer dan deze tips!”

 1. Ik vind het prima om niet elke dag een editie te ontvangen.
  T.a.v. de stoelgang: drink voldoende water op een dag (ong. 1,5 á 2 l) en ev. ‘s ochtends lauw water op de nuchter maag.

 2. Ja het beste recept is bewegen. Maar ja ik sport veel en ook dat helpt niet.
  Een darmonderzoek op poliepen en zo is soms ook van belang.
  Voorts verkoop Powerdetox geweldig spul en je kan er heel veel kennis opdoen over werking van je darmen. De spullen zijn op natuurlijk basis. Soms is het ook belangrijk om een je darmen te spoelen. Vul dan wel aan met goede mineralen. Lees alles op deze site. Het heeft mij erg geholpen nadat ik lange tijd niet had gegeten lagen mijn darmen stil en waarschijnlijk ook ontsteking gehad.

 3. Tip voor een makkelijke stoelgang ; een eetlepel gebroken lijnzaad door je muesli of een eetlepel lijnzaadolie door je sinaasappelsap s ‘ochtends . Werkt super!!

 4. Tip voor stoelgang: meng dagelijks een theelepel psyllium door je eten (meteen consumeren, want anders wordt het stijfsel).Kan door muesli e.d. en gebruik de hele vezels, niet gemalen of poedervorm.

  SUCCES!

 5. Drink dagelijks ongeveer 2 x daags 100 ml RauwPower kefir. Hele grote kans dat u binnen een week een stuk gemakkelijker naar het toilet kunt.
  Liefs een glas op nuchtere maag innemen. Ook mensen met andere darmproblemen reageren er vaak heel goed op. Mijn schoonvader van 102 jaar had altijd movicolon, lactulose en een maagzuurremmer. Desondanks lang niet klachten vrij. Nu hij dagelijks kefir neemt is hij al een jaar of 4 klachten vrij en gebruikt hij geen medicatie meer voor zijn stoelgang en heeft ook geen last meer van brandend maagzuur. Gebruikt ook geen maagzuurremmers meer! Hij is geestelijk en lichamelijk zo goed dat ik zo ook wel oud zou willen worden.
  We hebben een map vol met mailtjes die mensen ons gestuurd hebben omdat ze zo blij zijn dat ze onze producten hebben ontdekt, waardoor ze zich zo’n stuk beter voelen. Op dit moment loopt er een wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van onze zuivel.

 6. Bedankt voor deze tip! Wat fijn dat uw schoonvader hier zoveel baat bij heeft!
  – The Optimist

Geef een reactie