Grootste plasticvanger van Nederland

The Optimist 31 dec 2020 Natuur & Milieu

De plastic soep in de oceaan wordt voor een groot deel gevoed door rivieren. Ook Nederlandse rivieren laten zogenaamd drijfvuil doorstromen naar havens en zee. Om deze doorstroom deels te voorkomen wordt in Schiedam de grootste plasticvanger van Nederland geplaatst.

De Wilhelminahaven is nu nog een van de meest vervuilde havens binnen het Rotterdams Havengebied. Door zuidwestenwind drijft er vanaf de Nieuwe Maas veel vuil de haven en uiteindelijk de Noordzee in. Dit zorgt onder andere voor milieuproblemen. Tijd voor een oplossing: in opdracht van de gemeente Schiedam plaatst de organisatie Clear Rivers een 265 meter lange opvanginstallatie.

Vangsysteem

Het gigantische nieuwe model plasticvanger is hoofdzakelijk gemaakt van gerecycled plastic en werd ontwikkeld op basis van eerdere plasticvangers in Rotterdam. Daarbij werkt de installatie passief: het vangsysteem van de installatie wordt door de wind en stroming automatisch gevuld met drijfvuil. Het ontwerp zorgt ervoor dat het vuil wordt vastgehouden in het vangsysteem, ook bij veranderende stroming- en windrichting. Om het bereik van het vangsysteem te vergroten heeft de plasticvanger speciale drijvende schermen die drijfvuil het opvangsysteem in geleiden.

Plasticvanger legen

De nieuwe plasticvanger moet natuurlijk ook geleegd worden. Clear Rivers heeft hier ervaring mee, dankzij bijvoorbeeld hun eerdere plasticvanger in de Keilehaven. Deze vanger wordt wekelijks geleegd, waarna het plastic wordt gerecycled en opnieuw ingezet. Zo was het eerste project van Clear Rivers bijvoorbeeld een drijvend park in de Rotterdamse Rijnhaven, gemaakt van gerecycled drijfvuil.

Op weg naar een schoner nieuw jaar

Er zijn inmiddels meerdere initiatieven die zich richten op het schoonmaken van rivieren. Boyan Slat’s Ocean Cleanup heeft op dit moment vier zogenaamde Interceptors rondvaren, die op verschillende plekken het plastic uit vervuilde rivieren vissen. En het Belgische initiatief River Cleanup heeft tot nu toe 100.000 vrijwilligers in 45 landen in beweging gekregen om 161 rivieren schoner te maken. Elke eerste zondag van de maand organiseren zij River Sunday, om collectief in actie te komen en de handen uit de mouwen te steken. Zo wordt 2021 hopelijk een stukje schoner.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “Grootste plasticvanger van Nederland”

  1. Plastic vangen is mooi, maar het is, bijna letterlijk: het paard achter de wagen. Beter is om in ieder geval ook het vervuilen aan de bron aan te pakken, anders blijft het dweilen met de kraan open

  2. Plastic vangen is mooi, maar het is eigenlijk het paard achter de wagen. Beter is om in ieder geval ook het vervuilen bij de bron aan te pakken. Anders is het toch dweilen met de kraan open. Belangrijk id daarbij om vooral de publieke opinie te overtuigen van voorkomen van zwerfafval. Veel mensen zullen anders denken: Het wordt toch wel weggevangen, dus gooi maar weg in het milieu.

Geef een reactie