Groene bushaltes

The Optimist 29 jul 2019 Natuur & Milieu

Meer dan driehonderd bushaltes in Utrecht zijn onder handen genomen door de gemeente. Sinds afgelopen juni hebben de bushaltes een groen dak. De daken zijn bedekt met plantenbakken die zijn bedoeld om de krimpende bijenpopulaties in de stad een handje te helpen. De bijen hebben moeite om voldoende bloemen te vinden en de daken vergroten de hoeveelheid bloemen in Utrecht.

De groene daken zijn gemaakt van sedum, een soort vetplant, zo schrijft het AD. Deze plant is uitermate geschikt voor de daken omdat het weinig water en onderhoud nodig heeft en bovendien veel bloemen geeft. Vlinders en hommels houden net als bijen van sedum en de verwachting is dat die populaties ook zullen groeien. Daarnaast werken de sedumplanten goed tegen fijnstof.

Wethouder Kees Diepeveen noemt het groene dak een bouwsteen voor duurzame standbouw: ‘De daken helpen bij het afvangen van fijnstof, bergen van regenwater en zorgen voor verkoeling bij hitte. Daarnaast vergroten de groene daken de biodiversiteit in de stad.’

Bamboebankjes

De bushokjes moeten bijdragen aan een gezondere leefomgeving. De gemeente voorziet de daken en stelt daarnaast subsidie beschikbaar voor bewoners die de groene daken zelf willen aanleggen. Niet alleen de daken van de haltes zijn duurzaam. De bankjes zijn gemaakt van bamboe en de haltes zijn voorzien van sfeervolle led-verlichting. Verder zijn een kleine honderd andere bushokjes voorzien van zonnepanelen.

Uitbreiding initiatief

Naar het voorbeeld van Utrecht zijn er plannen in de gemeente Hoorn om ook de bushaltes te voorzien van groene daken. Hoorn wil graag een bijenlint aanleggen om de bijenpopulatie te helpen en de groene bushokjes zouden hierbij van grote waarde zijn. VVD-raadslid Chris de Meij vindt het een goed initiatief om inwoners te inspireren tot klimaatactie, zo schrijft het Westfries Weekblad. Het raadslid hoopt bedrijven en bewoners te stimuleren om gebruik te maken van de Hoornse subsidie voor het aanleggen van de groene daken.

Bron: AD
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “Groene bushaltes”

  1. Hoe wordt die sedum dan geplant ?in bakken of ? Dat zie je niet op de foto..zo,n bushalte heeft gewoonlijk een plastieken dak ,gegolft plastiek dan ?zouden wij dat op het dak van ons tuinhuisje kunnen doen?een paar stukken gegolft plastiek op het dak en daarna aarde er op.? groetjes vera

  2. Beste Vera,

    De serum wordt in bakken op het dak van de bushalte geplaatst. Het zou kunnen dat dit ook toe te passen is op uw tuinhuis, maar dat durf ik niet met zekerheid te zeggen. Voor de details over de groene daken raad ik u aan om contact op te nemen met de gemeente Utrecht aangezien zij de opdrachtgever is voor de groene daken.

    Alvast een fijne dag!

    Namens de redactie

    Jan-Matthijs

Geef een reactie