Gratis bomen voor stadsbewoners

The Optimist 26 jul 2021 Natuur & Milieu

Steeds meer gemeentebesturen willen de stad vergroenen. Vaak ontbreekt het aan geschikte plekken op gemeentegrond. Als oplossing hiervoor kunnen inwoners zich aanmelden om een gratis boom te krijgen.

Haagse bomen

Bomen geven kleur aan de stad, zijn goed voor het welzijn en dragen bij aan de biodiversiteit. Een boom levert schaduw op, zuigt water op bij regenval en zorgt voor voedsel voor insecten en vogels.

Daarom willen ze in Den Haag meer bomen in de woonomgeving. De Hofstad is één van de meest versteende gemeenten van Nederland. Helaas ontbreekt het op gemeentegrond aan geschikte plekken.

Stichting Duurzaam Den Haag geeft namens de gemeente gratis bomen weg aan bewoners, bedrijven, scholen en sportclubs. Deze actie is het resultaat van een initiatiefvoorstel van Groenlinks. Sinds vorige maand kunnen de inwoners zich melden voor één van de duizend gratis bomen op www.bomenvoordenhaag.nl.

Meerdere plaatsen

Andere gemeenten delen ook bomen uit. In 2022 bestaat Utrecht negenhonderd jaar en om dit te vieren worden er negenhonderd bomen geplant. Hiervan worden er 450 aan Utrechtenaren gegeven. De inwoners mogen zelf kiezen welke inheemse en biologisch gekweekte boom ze graag willen hebben. In februari 2021 werden de eerste bomen al gedoneerd. Eind 2021 kunnen bewoners zich opnieuw aanmelden. Utrechtenaren: houd deze pagina van Gemeente Utrecht in de gaten.

Ook Amersfoort deelde in 2021 bomen uit. Kijk op deze pagina van de gemeente als je meer informatie wilt over deze actie. Groningen deelde al twee jaar op rij gratis bomen uit. Zo werden er afgelopen jaar 365 bomen cadeau gedaan.

Wie volgt?

Wil je dat jouw stad ook vergroend wordt? Neem dan contact op met de verantwoordelijk wethouder en vraag wat er mogelijk is.

Lees in deze daily over massaal bomen planten en hoe jij daaraan kunt bijdragen.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie