Googlen naar veganisme, vlooienmarkt en elektrische auto

The Optimist 9 mei 2022 Natuur & Milieu

Van zonne-energie en recycling tot inductieplaten en windmolens. In vergelijking met vorig jaar googlen Nederlanders online steeds vaker op duurzame zoektermen. Dit blijkt uit cijfers van Google Zoeken die populaire zoekopdrachten van de zoekmachine in kaart brengt.

Energie besparen

Door de sterk gestegen energie- en gasprijzen willen Nederlanders hun huis verduurzamen, concludeert Google Zoeken. Zo steeg de term ‘energie besparen in huis’ met maar liefst 1200 procent ten opzichte van dat jaar daarvoor. Ook andere zoektermen werden meer gebruikt. Van ‘hoe gas besparen’ (+1050 procent) tot ‘zonneboiler’ (+850 procent). Van ‘waterbesparende douchekop’ (+700) tot ‘inductiekookplaat’ (+250 procent).

Duurzaam winkelen

Ook waren mensen meer bezig met duurzaam winkelen. Nederlanders zochten veel op ‘tweedehands goederen’, gevolgd door ‘veganisme’ en ‘elektrische auto’. Zo googleden ze plekken waar ze tweedehands spullen konden kopen. Op de lijst van de meest gebruikte duurzame zoektermen staat ‘tweedehands winkels’ op nummer zes, gevolgd door ‘vlooienmarkt’ op nummer zeven. Bovendien waren Nederlanders op zoek naar duurzame verpakkingsmaterialen en vroegen ze zich af hoe zij papier, plastic, matrassen, metaal en Nespresso-cups konden recyclen.

Klimaatverandering

Daarnaast is men zich gaan verdiepen in het aanleggen van ‘duurzame tuinen’ (+1450 procent) en het kopen van ‘duurzame crypto’ (+1200 procent). Desalniettemin is niet alleen de interesse in verduurzaming toegenomen, maar ook de interesse in het milieuprobleem zelf. Zo steeg de zoekterm ‘de gevolgen van klimaatverandering’ met 200 procent.

Meest gezochte duurzame zoektermen, het afgelopen jaar in Nederland
1. Tweedehands goederen
2. Veganisme
3. Elektrische auto
4. Duurzaamheid
5. Zonne-energie
6. Tweedehandswinkel
7. Vlooienmarkt
8. Recycling
9. Windmolen
10. Papier recyclen

Naast dat Nederlanders steeds meer informatie zoeken over duurzaamheid, zetten ook steeds meer mensen zich in voor de planeet. Lees bijvoorbeeld dit artikel over de ‘One Planet Academy’, een initiatief van netbeheerder Stedin die verantwoordelijk is voor de gas- en elektriciteitsvoorziening van ongeveer twee miljoen huishoudens in Nederland.

Lees nóg een gratis Daily: Gebruik deze zoekmachine en plant bomen

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie