Giraffen herstellen natuur in Angola

The Optimist 29 aug 2023 Natuur & Milieu

Dankzij een ingewikkelde verhuizing grazen er weer giraffen in nationaal park Iona. Deze dieren waren rond 1990 uitgestorven verklaard in het gebied. De terugkeer van de giraf draagt bij aan de lokale economie en het herstel van de natuur.

De reis duurde 36 uur. 1300 kilometer lang reisde een groep van 14 giraffen naar de eindbestemming in het Zuid-Afrikaanse Angola. Het verhuizen van de giraffen was geen gemakkelijke klus. Tijdens dit proces kon er een hoop fout gaan, maar ze zijn allemaal veilig in het nationale park Iona losgelaten.

Angola

Gebrek aan leefruimte, stroperij en andere menselijke factoren hebben het aantal wilde giraffen de afgelopen jaren flink uitgedund. In Angola woedde vier decennia lang een hevige burgeroorlog. Deze oorlog heeft leefgebieden verstoord en het uitsterven van veel wilde diersoorten betekend. Nu kunnen de diersoorten in minder turbulente tijden worden verhuisd om zo hun oude leefgebied weer in ere te herstellen.

Natuur en economie

De terugkeer van de giraf is in meerdere opzichten een kans op een betere toekomst, niet alleen voor de natuurlijke omgeving, maar ook voor de mensen. Giraffen vervullen een belangrijke ecologische niche in het landschap. Om de natuur in haar oude glorie te herstellen, is het belangrijk om zoveel mogelijk onderdelen van het ecosysteem te re-integreren.

Daarnaast is er de hoop dat het herstellen van het nationale park ook het toerisme in de omgeving stimuleert. Dit betekent veel voor de Angolese overheid en mensen. Een toename in toerisme geeft de lokale economie een boost, waardoor er meer banenkansen ontstaan.

De terugkeer van de Angolese giraf is slechts één onderdeel van het plan om het park nieuw leven in te blazen. Er wordt ook gesproken over het verhuizen van zwarte neushoorns, leeuwen en zelfs olifanten. Het verplaatsen van deze dieren brengt veel complicaties met zich mee, maar het park hoopt binnen een paar jaar meerdere diersoorten in hun oude ecologische functie te herstellen.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “Giraffen herstellen natuur in Angola”

  1. Vragen die bij mij opkomen zijn: waar (gebied/land) komen de giraffen vandaan en hoe zijn ze in Angola gekomen? Welke bron is gebruikt voor de informatie?

Geef een reactie