Gezondste harten ter wereld gevonden

The Optimist 24 jul 2018 Gezondheid

Onderzoekers hebben de gezondste harten ter wereld gevonden. Om daarachter te komen moesten zij echter wel afreizen naar een uithoek in de Boliviaanse bossen. Meerdere vluchten en zelfs een kano waren nodig om bij de inheemse stam, de Tsimane (spreek uit: tsjie-meej-neej), te komen.

Vrijwel geen enkele Tsimane had verstopte aderen, zelfs de ouderen niet. Volgens de onderzoekers betreft het hier een bijzondere populatie met volledig andere leef- en eetgewoonten dan de westerlingen. Het zijn namelijk primitieve mensen die nog jagen, verzamelen en slechts kleinschalig aan landbouw doen. Dat kunnen wij niet meer doen, maar er valt wel van te leren.

Op dit moment zijn er zo’n zestienduizend Tsjimane die vooral jagen, vissen en verbouwen langs de Maniqui rivier in het Amazonegebied van de Boliviaanse laaglanden. Daarmee lijkt hun leven op dat van de beginnende beschavingen van enkele duizenden jaren geleden. Ze eten ongeveer 24 procent dierlijke eiwitten en vetten, komende van de jacht en visserij. Ze vangen wilde varkens, tapirs, capibara’s (waterzwijn, een gigantisch knaagdier), piranha’s en meervallen. De rest van de tijd eten ze vrijwel alleen koolhydraten. Meestal verbouwen de families rijst, mais en een soort zoete aardappel. Als ze fruit of noten kunnen vinden, eten ze die ook.

Eetgewoonten

Als je hun eetgewoonten met de westerse eetgewoonten vergelijkt, eten zij gemiddeld 72 procent koolhydraten (wij 52) en veertien procent vet (wij 34). Bovendien zijn ze veel actiever dan wij. Mannen nemen gemiddeld zeventienduizend stappen, vrouwen zestienduizend. Zelfs de zestigplussers nemen nog vijftienduizend stappen. Dr. Gregory Thomas, een van de betrokken wetenschappers zegt: ‘Ze hebben echt een opmerkelijke hoeveelheid lichaamsbeweging’.

Gezondste harten

Voor hun onderzoek bekeken de onderzoekers de harten van 705 mensen met een CT-scanner. Daarbij zochten ze naar calciumafzettingen (CAC-waardes) in de bloedvaten rond het hart. Bij ons westerlingen heeft 25 procent tegen de tijd dat ze 45 zijn dergelijke afzettingen. Vrijwel geen enkele Tsimane had dat. Tegen hun 75ste is twee derde van de Tsimane nog vrij van CAC terwijl tachtig procent van de Westerse bevolking dergelijke afzettingen heeft. Zelfs de Japanse vrouwen, die een goede tweede plaats innemen wat betreft hartgezondheid, komen niet eens in de buurt van die resultaten.

Waarom de harten van de Tsimane zo gezond zijn, is nog niet verklaard. Een theorie is dat zij minder roken. Ze hebben wel vaker infecties, die slecht voor het hart zouden zijn. Er is ook nog een andere, vreemdere theorie. De Tsimane hebben namelijk vaker last van wormen, die de immuunreactie onderdrukken. Hierdoor verbetert de hartgezondheid.

Bewegen

Volgens de onderzoekers toont hun onderzoek aan dat er een meer holistische kijk op lichaamsbeweging nodig is, in plaats van alleen in de weekenden te bewegen. Zij raden aan om vaker de trap te nemen en te schrijven op de loopband in plaats van op de bureaustoel. ‘De moderne wereld houdt ons in leven, maar verstedelijking en de steeds verdere specialisatie van arbeid zijn nieuwe risicofactoren voor het hart. Tsimane leven in kleine gemeenschappen, hun leven is erg sociaal en ze hebben een positieve kijk op de wereld.’

Lees ook: verlaag risico hartfalen met voeding

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

5 reacties op “Gezondste harten ter wereld gevonden”

  1. geraffineerde suiker gebruik ….
    stress gevoelens…
    gevoel van tevredenheid ipv najagen van materie ?
    luchtvervuiling
    gebruik auto (levert ook stress op en minder beweging)
    straling
    telefoneren, whatsappen, computer

    Al met al wegen bovenstaande negatieve aspecten van onze samenleving (onze wormen) zwaar op tegen de echte wormpjes bij deze stam.

  2. Blijkbaar heeft Tjernobyl geen inpakt gehad op die bevolkingsgroep , gelukkig voor die mensen .
    blijkbaar word daar nog geen malafide voeding naar gezonden .

  3. “Tsimane leven in kleine gemeenschappen, hun leven is erg sociaal en ze hebben een positieve kijk op de wereld” ~en fijne variabele leefomgeving. En meer stappen om gevarieerd voedsel tot hun te nemen~ zijn de rode draad volgens mij.

  4. Opmerkelijk, in mais, aardappels en rijst zitten geen gluten.
    Verder hebben ze geen chemische vetten zoals BECEL nodig!!

  5. En niet te vergeten fijnstof, algemene luchtvervuiling, landbouwvergiften- zo kunnen we nog wel even doorgaan! Persoonlijk denk ik dat de AFwezigheid van bijvoorbeeld Gezondheids-Stress door lucht-, water- en bodemvervuiling en Emotioneel-Psychische Stress door werkdruk en het najagen van haast onhaalbare doelen, een belangrijker invloed is en meer effect nog heeft dan het eten en doen van goede dingen als meer beweging en betere verhoudingen koolhydraten en vet.
    De oorspronkelijk levende mens heeft zeker ook zorgen: zorgen om het voeden van zichzelf en de stamgenoten, het krijgen (en soms verliezen!) van een partner en kinderen, potentiële wrijving met andere stamleden en concreet gevaar bij de jacht, om er maar eens een paar te bedenken. Toch zijn dat allemaal stressoren die te verdragen zijn omdat ze bij het algemene en gewone leven horen – zoals wij dat ook nog steeds hebben. Het ENORME VERSCHIL is de AFWEZIGHEID VAN CONTINUE STRESS IN COMBINATIE MET MACHTELOOSHEID: als je er niets kunt doen wanneer je werksituatie, je woonsituatie, je maatschappelijke situatie of de politieke regelgeving niet is zoals je zou willen- dàn wordt je ZIEK VAN PURE STRESS DOOR MACHTELOOSHEID. Dan helpen blokjes-om en goede vetten niet genoeg meer – en dat is onze situatie in een notendop. Het beste advies is dan maar om “de beer in zijn of haar hol op te zoeken en te verslaan!”- je kunt weliswaar verliezen…….. maar ook winnen!
    Net zoals zo’n oorspronkelijk levend mede-mens. En je hebt in ieder geval je machteloosheid overwonnen!

Geef een reactie