Gezonder door corona

The Optimist 15 mei 2020 Gezondheid

Hoewel er grote nadelen kleven aan de slimme quarantaine, zijn er ook positieve aspecten aan deze moeilijke situatie. Al beter bekend is dat de natuur zich tijdens corona lijkt te herstellen. Maar er zijn ook voordelen in onze directere omgeving: volgens kennisinstituut Nivel is het aantal infectieziekten fors gedaald.

Het instituut baseert zijn observatie op registraties van huisartsen. Zo is bijvoorbeeld het aantal gevallen buikgriep met de helft afgenomen. Bij kinderen onder de vier is deze afname nog groter. Bij hen is het aantal besmettingen met wel 70 tot 80 procent gedaald in vergelijking met andere jaren. Hetzelfde kan gezegd worden voor oorontstekingen, die kinderen vaak oplopen op, onder andere, kinderdagverblijven. Per honderdduizend peuters is het aantal gevallen met 400 afgenomen per week. Daarnaast zijn ook gevallen van bof, vlekjesziekten, oogontstekingen, kinkhoest, roodvonk en krentenbaard een stuk minder geworden.

De reden voor de afnames is volgens hoogleraar sociale geneeskunde Christian Hoebe direct te koppelen aan de coronamaatregelen. Het is volgens hem logisch dat als je een virus zoals corona bestrijdt, ook andere gevallen van besmettelijke aandoening minder worden. Zo is er volgens hem ook maar een relatief kleine griepedemie geweest dit jaar.

Bron: NOS
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

3 reacties op “Gezonder door corona”

  1. Wat een fijn bericht in deze Coronatijd. Sommige dagen lijkt het wel of er niets anders meer in de wereld is dan C.

  2. De titel is misleidend en geeft een verkeerde conclusie weer. We zijn minder ziek geweest doordat er vanwege de corona-maatregelen minder besmetting heeft plaats gehad. Dat wil niet zeggen dat we gezonder zijn. Met de verminderde beweging, meer op de bank hangen en mogelijk snoepen uit verveling is de kans groot dat we zelfs minder gezond zijn geworden.

  3. Gedachte die ik er bij heb: Straks wordt dit nog gebruikt als excuus om de anderhalfmetermaatschappij dan maar definitief door te voeren. Want het heeft zóóóveel voordelen. De nadelen worden dan natuurlijk verzwegen.

Geef een reactie