Geen straf maar mindfulnessklas

The Optimist 4 mrt 2020 Samenleving

De middelbare school kan een stressvolle ervaring zijn. Onzekerheid en hormonen leiden ertoe dat sommige jongvolwassenen dingen doen die ze eigenlijk liever niet deden. Dat leidt nog vaak tot een uur nablijven, maar twee Amerikaanse scholen doen het anders: hier kan je in plaats van nablijven een mindfulness- of yogaklas volgen.

Emotionele rust in plaats van een rode kaart, dat is waar Yellow Springs High en de Mckinney Middle school in Ohio op uit zijn. Een expert geeft elke maandag en woensdag de 30-minuten durende klassen. Studenten leren hier onder andere hoe ze hun emoties kunnen begrijpen en beheersen; hoe ze doelen moeten stellen voor zichzelf en hoe ze meer aan anderen kunnen denken.

De scholen maakten deze keuze door een toenemend aantal onderzoeken dat laat zien dat nablijven niet helpt om ongewenst gedrag op school te voorkomen. Wel zou het helpen als de studenten ervaringen opdoen waarin ze in aanraking komen met hun zintuigen en leren hun emoties te beheersen. Deze klassen zijn deel van het ‘Each Child, Our Future’ programma in Ohio, dat scholen wil stimuleren om elk aspect van een kind te ondersteunen, waaronder dus ook emotionele groei.

Bron: The Yellow Springs News
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

3 reacties op “Geen straf maar mindfulnessklas”

 1. Geweldig idee. Dit zou in Nederland ook goed zijn. Daarbij komt denken en voelen meer in balans.

 2. Jullie maken er wel een lijdensweg van… Het moet hier echt ‘leiden’ en ‘leidt’ zijn !
  B.R.

 3. Oef, dat was zeker een lijdensweg.
  We hebben het aangepast.
  Bedankt voor de melding!
  Namens de redactie The Optimist

Geef een reactie