The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Hoe ga je om met de houdbaarheidsdatum die op levensmiddelen vermeld staat? Het advies is simpel: ruik en oordeel zelf. Maar hoe ruikt nou eigenlijk bedorven eten? De anti-verspillingsapp Too Good To Go komt nu met iets nieuws dat je hierbij gaat helpen.
Misschien herinner je het nog wel uit je jeugd, of heb je het moeten doorstaan dankzij je (klein)kinderen: scratch-and-sniff. Hierbij is het idee dat, door een bepaald oppervlak open te krassen, een geur vrijkomt. Tot nu toe wordt dit vooral in kinderboeken en stickers gebruikt. Het inspireerde de app echter tot meer. Zij introduceren de ‘Smell-by’ labels. Deze stickers zijn ontwikkeld in samenwerking met professioneel reukorgaangebruiker Dariush Alavi. Er zijn vier bedorven geurvarianten: haver, sinaasappelsap, eieren en bier. Op deze manier wordt consumenten geleerd wanneer iets bedorven is, en wordt de uiterste houdbaarheidsdatum eenvoudiger gerelativeerd.
Uit onderzoek van de appmakers in Engeland, bleek dat een derde van de mensen alleen naar de vermelde uiterste houdbaarheidsdatum kijkt om te bepalen of iets nog ‘goed’ is. Op deze manier wordt alleen al in de vier genoemde levensmiddelencategorieën jaarlijks bijna 700 milljoen euro aan prima voedsel weggegooid in het VK. Met behulp van de geurlabels, en door ons gezonde verstand en onze neus beter te gebruiken kunnen we voedselverspilling massaal tegengaan.
Eerder schreven we al over het internationale succes van de app in de Daily Too Good To Go binnenkort ook in Verenigde Staten.
Bron: Good News NetworkJe moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Best verbijsterend hoe mensen hun verbondenheid met het natuurlijke zijn kwijt geraakt. Lijkt misschien vergezocht maar is dit een gevolg van ons onderwijs dat uitsluitend uit verstandelijke kennis bestaat en niet meer over ‘leven’ gaat?