Franse autoreclames wijzen op groenere alternatieven

The Optimist 7 jan 2022 Natuur & Milieu

Autoreclames in Frankrijk moeten vanaf maart verwijzen naar minder vervuilende reisalternatieven, zoals carpoolen, openbaar vervoer of fietsen. Deze maatregelen maken deel uit van het Franse streven om de CO2-uitstoot te beperken.

De nieuwe maatregel geldt voor alle soorten advertenties. Van drukwerk tot televisiecommercials en van radiospotjes tot internetadvertenties. Hiermee komt de Franse regering de eisen van milieugroepen tegemoet, die in veel gevallen voor een algeheel verbod op autoreclames pleiten.

Hashtag

Voor de verwijzing naar groenere reisalternatieven zijn drie mogelijkheden: ‘overweeg te carpoolen’, ‘neem voor dagelijks gebruik het openbaar vervoer’ of ‘kies bij korte ritten voor lopen of de fiets’. Ook verplicht de Franse overheid de hashtag #SeDeplacerMoinsPolluer. Vrij vertaald betekent dit: ‘vervuil minder terwijl je je verplaatst’.

CO2-uitstoot

Daarnaast moeten reclames duidelijkheid geven over de specifieke CO2-uitstoot van de auto. Hierbij maken ze gebruik van een nieuw classificatiesysteem dat consumenten informeert over de milieu-impact. Voor voertuigen die meer dan 123 gram kooldioxide per kilometer uitstoten, mag vanaf 2028 helemaal geen reclame meer worden gemaakt. Denk hierbij aan de populaire SUV’s.

Impact van keuzes

Deze nieuwe Franse maatregelen spiegelen zich aan de voorschriften over reclame omtrent de voedingssector. In advertenties voor voedsel en drank herinneren ze de consument aan opties voor gezond voedingsgedrag. Op dezelfde manier zal de autosector gebruik moeten maken van berichten om automobilisten bewust te maken over de impact van hun keuzes op het milieu.

Tegelijkertijd moedigt de Franse regering het gebruik van elektrische auto’s aan. Naar verwachting is de elektrische auto in 2033 al dominant. Lees hierover meer in deze daily.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie