Elektrische auto in 2033 al dominant

The Optimist 13 jul 2021 Economie

In 2033 worden voor het eerst wereldwijd meer elektrische auto’s verkocht dan brandstofauto’s, concludeert consultancykantoor EY. Dit is ruim vijf jaar eerder dan verwacht en komt mede dankzij de plannen van Joe Biden.

Consultancykantoor EY concludeert dat het wereldwijde omslagpunt naar elektrisch rijden eerder komt. Overheden gebruiken regelgeving om het gebruik van brandstofauto’s te ontmoedigen en elektrisch rijden te stimuleren om zo de CO2-uitstoot te verlagen. Volgens het onderzoek valt in 2045 nog maar één procent van de wereldwijde autoverkopen in de categorie niet-elektrisch. Het omslagpunt ligt voor de Verenigde Staten in 2036, voor China in 2033 en voor Europa zelfs al in 2028.

Tot nu toe lopen de Verenigde Staten ver achter op Europa en China wat betreft het elektrificeren van vervoer. Onder Trump, de vorige president, werd rijden op brandstof juist gestimuleerd. Biden brengt daar verandering in. De Verenigde Staten hebben zich opnieuw aangesloten bij de Klimaatakkoorden van Parijs en daarnaast een bedrag van 174 miljard dollar geïnvesteerd om de overstap naar elektrische auto’s te versnellen. Bovendien begint het land een grootschalige batterijproductie, gaat het belastingvoordelen verstrekken voor het aanschaffen van elektrische auto’s en zal voor 2030 een half miljoen laadstations gebouwd worden.

Ook in China en Europa heeft de overheid veel invloed op het versnellen van de elektrificatie van auto’s. Afgelopen jaar werd in Europa steeds meer gesproken over het stellen van een deadline voor de verkoop van brandstofauto’s. Het Verenigd Koninkrijk heeft deze deadline al bepaald op 2030. Ook Nederland lobbyt in Brussel voor een stop in 2030.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie