Fjaka is het nieuwe hygge

The Optimist 27 mei 2018 Zingeving

Onlangs schreef The Optimist al over hygge, iets wat Denemarken heel belangrijk is en ook wel wordt gezien als de Deense kunst van het leven. Maar wist je dat fjaka ook heel belangrijk is?

Helemaal niets

Er hoeft helemaal niets, vooral rust is belangrijk. Dit betekent dat je ook je gedachten even kunt uitschakelen en niet bezig bent met het verleden of de toekomst, alle dingen die je nog moet doen. Het is namelijk heel erg belangrijk om je rust te nemen. Dit betekent niet dat je achter de televisie moet gaan zitten of een boek moet lezen. Nee, echt een moment van rust, waarin je jouw verplichten vergeet en de tijd neemt voor jezelf, zonder afleiding.

Spaanse siësta

Soms wordt fjaka ook wel vergeleken met de Spaanse siësta. Fjaka is namelijk overgewaaid vanuit Kroatië. Hier kan het, net als in Spanje, overdag erg warm zijn waardoor het erg belangrijk is om even uit te rusten en alles te laten voor wat het is. Even niks denken, willen en zelfs niet nodig hebben, alleen maar even relaxen, zittend of liggend.

Relax

In Nederland kennen we maar een paar dagen in het jaar dat het echt heel warm kan zijn, maar ook buiten deze dagen om is het belangrijk om regelmatig een moment voor jezelf te pakken waarop je helemaal niets hoeft te doen, behalve te relaxen. Dit betekent niet dat je lui bent, maar dat je jezelf een moment van totale ontspanning gunt en er hierna weer tegenaan kunt gaan. Zet daarom eens de computer of televisie uit, leg je telefoon of boek neer en ga even zitten of liggen. Laat alles even voor wat het is en pak dat moment voor jezelf. Relax.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie