Finse wet zorgt voor minder daklozen

The Optimist 7 jun 2019 Samenleving

Het aantal daklozen is groeiende. In Nederland zijn een aantal maatregelen genomen om dit tegen te gaan, maar deze hebben nog weinig succes geboekt. Tot grote onvrede van staatssecretaris Paul Blokhuis van Welzijn en Sport. Hij is van mening dat er meer budget nodig is om de daklozen te helpen. In Finland hebben ze een werkende oplossing gevonden.

Een van de maatregelen in Nederland om daklozen te helpen is dat ze recht hebben op meer dan noodzakelijke hulp, zo schreven we eerder. Deze maatregel heeft echter niet gezorgd voor een daling in het aantal daklozen. Finland is het enige land ter wereld waar de afgelopen jaren het aantal daklozen daalt, meldt The Guardian. In westerse landen worden daklozen via een programma de samenleving in begeleid. Dit programma heeft een aantal stappen dat daklozen een steeds permanentere verblijfplaats geeft, met als laatste stap een eigen huis.

Op de schop

In Finland heeft de regering dit programma op zijn kop gezet. Hier krijgen daklozen eerst een huis, pas daarna wordt er aan hun problemen gewerkt. Het Finse programma heet ‘Housing First’ en begon in 2007. Juha Kaakinen, directeur van het programma, is in het interview met The Guardian stellig over de noodzaak van het programma: ‘Het oude systeem werkte niet, het was duidelijk dat er verandering nodig was.’

‘Housing First’ is gebaseerd op het principe dat een permanente woning ervoor zorgt dat gezond worden en sociale problemen oplossen makkelijker wordt. De deelnemers aan het programma betalen huur en ontvangen huurtoeslag. Hierbij worden ze gesteund door de lokale overheid. Om de deelnemers goed te begeleiden, wonen er begeleiders in dezelfde gebouwen. Deze begeleiders voorzien in hulp met koken, schoonmaken, scholing en het navigeren door bureaucratie.

Betrokken buurtbewoners

‘Housing First’ heeft de Finnen veel geld gekost, maar het heeft nog veel meer opgeleverd. Per dakloze is er een besparing van vijftienduizend euro per jaar voor de overheid, zo meldt The Guardian. Doordat de deelnemers een huis hebben, maken zij minder gebruik van noodhulp, sociale diensten en rechtshulp. De buurtbewoners van de deelnemers worden gedurende het proces zo goed mogelijk ingelicht. Daarnaast wordt de buurt opgeknapt en worden buurtbewoners actief betrokken.

Andere Europese overheden doen onderzoek of het Finse project toepasbaar is in hun eigen land. Kaakinen denkt dat het overal mogelijk is, ook al verschilt de situatie per land. Hij is van mening dat er gekeken moet worden naar permanente oplossingen in plaats van tijdelijke.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Finse wet zorgt voor minder daklozen”

Geef een reactie