Filmtips om de coronatijd door te komen: Diego Maradona

The Optimist 31 jul 2020 Zingeving

Na vijftig keer The Optimist door te hebben gelezen, voel je misschien behoefte aan afwisseling. Nu de filmhuizen weer open zijn, geven we nog één keer een filmtip in onze filmrubriek. Vorige week raadden we Seules les Bêtes aan. Deze editie raden wij een filmdocumentaire aan die laat zien wat het is om een superster te zijn: Diego Maradona.

Er zijn maar weinig mensen die niet alleen de geschiedenis in zijn gegaan als een godheid, maar ook als een van de meest gehate personen van Italië. Toch zijn dat de twee kanten van voetballer Diego Maradona die de filmdocumentaire ‘Diego Maradona’ laat zien. Na een, naar zijn eigen mening oninspirerende, rit bij FC Barcelona besluit de voetballer een destijds controversiële stap te nemen: hij verlaat de wereldwijd bekende club voor een echte underdog: S.S.C. Napoli. De documentaire vertelt over Maradona’s tijd bij de Zuid-Italiaanse voetbalclub en laat niet alleen zijn haast bovenmenselijke voetbalspel zien, maar ook de moeilijke relaties tussen hem en Napels, Napels en Italië en, misschien nog wel het belangrijkst, tussen Diego en Maradona. Die laatste brengt moeilijke afwegingen teweeg bij de voetballer die hem niet alleen faam en succes brengen, maar ook een strijd met verslaving en lust.

Waar het traditionele beeld van een documentaire doet denken aan close-ups, interviews en voice-overs, doet deze documentaire het net anders. We krijgen namelijk de begingeschiedenis van Maradona’s stap naar Napoli vrijwel geheel te zien via oude videobeelden van en over de voetballer. Hoewel interviews de meer carrière van de speler met meer context illustreren, is de toon gezet. In vrijwel de hele film focussen we niet op het heden, maar op de gloriedagen van Maradona. Hierdoor voelen gebeurtenissen die intussen al jaren geleden hebben plaatsgevonden als nieuw. De documentaire is dan ook niet alleen nostalgisch voor de echte voetbalfan, maar laat ook voor andere kijkers genoeg spanning en intrige over om een interessant inkijkje te krijgen in een van de meest bekende periodes van de Italiaanse voetbalgeschiedenis.

Hoewel het maken van films de Britse regisseur Asif Kapadia niet vreemd is, getuige zijn prijswinnende films The Sheep Thief en The Warrior, liggen documentaires hem ook goed. Eerder maakte de regisseur al Senna, over de beroemde racer Ayrton Senna, en Amy, over zangeres Amy Winehouse. In het derde deel, van wat hij zelf een trilogie noemt over wonderkinderen, vertelt de filmmaker een intiem verhaal, wat ook wordt geholpen door het feit dat hij in de film nooit vertoonde beelden van de voetballer laat zien. Kapadia bekende dat het maken van de documentaire hem aantrok omdat Maradona zijn team niet alleen naar de hoogste hoogtes hielp, maar ook naar de diepste dieptepunten. Dit leidt volgens hem tot een verhaal over abnormaal talent met een flinke portie drama. Klik hier waar je de film kunt kijken.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie