Exploring what matters: de cursus voor een gelukkige stad

The Optimist 13 dec 2019 Samenleving

De stad Amsterdam gelukkiger maken. Dat is het doel van Astrid Schans en Stephanie Koning van Action for Happiness. Het duo organiseert een op wetenschap gebaseerde cursus. Met Exploring What Matters willen zij cursisten in acht weken gelukkig laten leven en geluk leren verspreiden.

De 8-weekse cursus start woensdag 8 januari 2020 bij Buurtboerderij ‘Ons Genoegen’ in het Amsterdamse Westerpark. ‘Een cursus waarbij we met elkaar zullen onderzoeken wat geluk voor ieder betekent en voor de gemeenschap waar we onderdeel van zijn, zodat wijzelf en de omgeving nóg gelukkiger worden. We hopen hiermee een rimpeling van geluk door de stad te starten’, aldus de initiatiefnemers.

Het tweetal kwam tot dit initiatief, nadat ze in aanraking kwamen met de Engelse organisatie Action for Happiness, een initiatief dat zich inzet om de wereld een gelukkigere plek te maken. ‘We voelen ons aangetrokken tot het idee, mensen in Amsterdam met elkaar te verbinden en thema’s te bespreken die er echt toe doen’, aldus Astrid en Stephanie.

Inhoud cursus

Op acht verschillende data komen cursisten samen. Elke sessie start met het onderzoeken van verschillende vragen, zoals: ‘Wat doet er echt toe in het leven?’ of ‘wat maakt ons echt gelukkig?’. Maar ook ‘Hoe zouden we met anderen moeten omgaan’ en ‘Kunnen we blijer zijn op het werk’. De lessen starten met bewustwordingsoefeningen, gevolgd door een video over het thema van de bijeenkomst.

Het is een heel praktische cursus, waarbij gereflecteerd wordt op de persoonlijke ervaring en bevindingen in groepjes worden gedeeld, volgens Astrid en Stephanie. Aan het eind van elke bijeenkomst wordt de les afgesloten met een intentie die aan moet zetten tot actie.

Support

De cursus kan interessant zijn voor iedereen die zelf gelukkiger wil worden, maar ook voor hen die juist geluk willen verspreiden. Ze benadrukken: ‘Wij organiseren dit vrijwillig, het materiaal en de support krijgen we van Action for Happiness. Omdat we ook anderstaligen willen includeren, hebben we ervoor gekozen de cursus in het Engels aan te bieden.’

Om iedereen toegang te kunnen geven tot de cursus wordt deze aangeboden op donatiebasis. Het tweetal richt zich op een groep van maximaal twintig mensen.

Nieuwsgierig of wil je deelnemen? Neem contact op met Astrid en Stephanie via happinessinamsterdam@gmail.com. Voor meer informatie kun je ook kijken op The Action for Happiness Course op de site van de gemeente Amsterdam. Aanmelden kan tevens via Eventbrite.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Exploring what matters: de cursus voor een gelukkige stad”

Geef een reactie