Enthousiasme door de eerste Nederlandse Bijentelling

The Optimist 27 apr 2018 Natuur & Milieu

Onlangs deed The Optimist een aankondiging van de eerste nationale Bijentelling. Inmiddels is die geweest en de initiatiefnemers zijn overdonderd door het enthousiasme.

In totaal zijn meer dan 36.000 bijen geturfd. De meest voorkomende bij is de honingbij, die ruim 12.000 keer is geteld. Op nummer twee staat de rosse metselbij, en ook de aardhommel is vaak gezien. Maar wist je dat er meer dan 360 soort bijen zijn?

Wij van The Optimist zijn superblij met de bij. Samen met meer dan 3500 mensen deden wij vanaf ons balkon of tuin mee aan de eerste Nederlandse Bijentelling. Volgens de initiatiefnemers van de bijentelling is het belangrijk om meer te weten over het aantal soorten dat er is.

Een soort koe

Het meest gespot tijdens de telling is de honingbij. Op NPO Radio1 vertelt natuurimker Klumper dat de bij ontzettend hard nodig is voor de fruitteelt en de groentekassen. Volgens haar is de honingbij een soort koe, die speciaal is gecultiveerd voor het maken voor meer honing. Volgens de Verenigde Naties is de jaarlijks bijdrage van bijen aan de wereldeconomie 153 miljard dollar. Of de bij hierdoor een cruciale speler in onze economie is? Je zou het haast denken. De rol van de bij is absoluut onmisbaar voor de productie van onze voeding, dat valt eigenlijk niet in geld uit te drukken.

Op plek twee komt één van de vele wilde bijen soorten. Die zijn heel belangrijk voor onze natuur. Wilde bijen leven solitair of in hele kleine groepjes. Ze bestuiven onze wilde bloemen en gewassen en bovendien hebben ze een plek nodig om te overleven. Honing maken wilde bijen ook, maar alleen voor zichzelf om te overwinteren.

Volgend jaar is er weer een telling in het voorjaar. Die wordt belangrijk om verschillen tussen de twee tellingen te analyseren.

Bron: NPO Radio 1
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Enthousiasme door de eerste Nederlandse Bijentelling”

Geef een reactie